Správy

Hrozba pre denné stacionáre? Aj lučenecký má problémy a nevie fungovať plnohodnotne

Návrh novely zákona o sociálnych službách je pre denné stacionáre pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím likvidačný. Tvrdí to mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

Ilustračný obrázok k článku Hrozba pre denné stacionáre? Aj lučenecký má problémy a nevie fungovať plnohodnotne
Zdroj: TASR

„Vyzývame poslancov strany Smer-SD, ale aj ostatných poslancov parlamentu, aby návrh neschválili,“ vyhlásila na tlačovej konferencii v Bratislave členka predsedníctva KDH Eva Grey v prítomnosti niekoľkých riaditeľov stacionárov z Lučenca, Rimavskej Soboty a Vranova nad Topľou a rodičov ich klientov.

Hrozba pre stacionáre

„Vyzývame Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, aby predložilo taký návrh novely, ktorý nebude likvidačný,“ dodala Grey.

Zároveň informovala, že spolu s riaditeľkou denného stacionára v Lučenci Margarétou Žigovou zanesú výzvu v tejto veci ministerstvu práce v Bratislave. Podporilo ju desať denných stacionárov.

Minister práce by mal podľa KDH napríklad prerokovať možné riešenia so zástupcami denných stacionárov, ale aj riešiť situáciu s ohľadom na poskytovateľov ambulantných služieb.

Kompetentní by mali tiež vyvodiť zodpovednosť za prípravu novely, ktorá poskytuje lepšie podmienky pre pobytové zariadenia a nastavuje likvidačné podmienky pre ambulantné zariadenia, uvádza sa vo výzve.

Lučenecký sa borí s problémami

Riaditeľka stacionára v Lučenci poukázala na okolnosť, že ich financovanie je už v súčasnosti viaczdrojové. Okrem príspevku od MPSVR, ktorý pokrýva väčšinu z celkových príjmov, si musia zabezpečiť ďalšie zdroje na mzdy či prevádzku.

„Je to stále štandard, ktorý môžeme zabezpečiť pri úspornom režime. Nevieme fungovať plnohodnotne,“ konštatovala Žigová s tým, že novela navrhuje nižší príspevok a spolufinancovanie samosprávou.

Mestá a obce však podľa nej už avizujú, že na to nebudú mať peniaze. Ďalším problémom je, že približne polovica klientov nie je z mesta, kde sa stacionár nachádza, ale z miesta a obcí z okolia.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM