Jakub Forgács Samospráva

Jeden z hlavných investičných zámerov vo Fiľakove? Rekonštrukcia za desaťtisíce eur

Väčšie priestory, nové sociálne zariadenie a rozšírenie kapacity. Vo Fiľakove sa chystá rekonštrukcia a prestavba materskej školy. Kedy by mala prebehnúť a koľko bude stáť samosprávu?

Ilustračný obrázok k článku Jeden z hlavných investičných zámerov vo Fiľakove? Rekonštrukcia za desaťtisíce eur
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia a prestavba materskej školy na Daxnerovej ulici je jedným z aktuálnych investičných zámerov samosprávy Fiľakova na juhu okresu Lučenec. Podľa slov primátora mesta Attilu Agócsa úspešný projekt zabezpečí inštitúcii väčšie priestory, nové sociálne zariadenia a bude ju môcť navštevovať viac detí. Rekonštrukcia prvého bloku by sa mala uskutočniť v letných mesiacoch počas prázdnin.

Na prestavbu materskej školy získala samospráva minulý rok dotáciu od ministerstva školstva vo výške 58 000 eur. Rekonštrukcia bude prebiehať v jednom z dvoch blokov budovy – nevyužívanú lodžiu zastavajú a vytvoria tam nové sociálne zariadenia. „V súčasnosti nie sú vyhovujúce ani z hľadiska kvality a ani z hľadiska počtu, vzhľadom na množstvo detí, ktoré navštevujú toto zariadenie,“ priblížil Agócs.

V priestoroch terajšej telocvične navyše vznikne nová trieda a vďaka tomu sa zvýši kapacita škôlky o 20 detí. „Mnoho rodičov na Slovensku nemá možnosť dať deti do škôlok, lebo sú kapacitne poddimenzované. U nás je to štatisticky približne 30 detí,“ informoval primátor.

Okrem dotácie z projektu bude mesto do objektu škôlky investovať aj z vlastného rozpočtu. „Vymeníme na budove staré okná za plastové. Okrem spolufinancovania projektu nás to bude stáť približne 22 000 eur,“ ozrejmil Agócs.

Samospráva sa podľa neho plánuje uchádzať tiež o grant z Integrovaného regionálneho operačného programu, vďaka ktorému by zrekonštruovali i druhý blok budovy. „Vytvorilo by sa tým miesto pre ďalších desať detí. Z tohto grantu by sme sa zároveň zamerali na energetickú úsporu a vnútorné vybavenie škôlky,“ načrtol primátor, ktorý odhaduje, že ak budú úspešní aj s touto žiadosťou, prestavba druhej časti by sa mohla zrealizovať v budúcom roku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM