Jakub Forgács Rôzne

Jedinečná cezhraničná akcia odštartovala pri Lučenci. Priblíži vskutku výnimočnú oblasť

Neďaleko Lučenca sa začalo podujatie, aké sa len tak nevidí. Hoci je určené hlavne nadšencom fotografie, na svoje si prídu aj milovníci geológie, prírody, histórie a turistiky. A dôvod? Priblíži krásy regiónu, ktorý nám môžu závidieť!

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná cezhraničná akcia odštartovala pri Lučenci. Priblíži vskutku výnimočnú oblasť
Zdroj: TASR

Priblížiť širokej fotografickej verejnosti menej známy región Novohrad-Nógrád geoparku (NNG) na juhu stredného Slovenska a severe Maďarska, ktorý sa vyznačuje pôvabnou krajinou, geologickými a prírodnými pozoruhodnosťami i bohatou históriou, je cieľom cezhraničnej akcie Medvešský fotomaratón. Ako informovala Ivona Cimermanová, výkonná manažérka NNG, na slovenskej strane sa podujatie začalo v piatok o 15:00 vo Fiľakove (okres Lučenec) a potrvá do nedele 5. júna.

„Medvešský fotomaratón je veľkolepé kultúrno-spoločenské, športové, turistické a poznávacie podujatie, určené predovšetkým nadšencom fotografie. Na svoje si ale prídu aj milovníci geológie, prírody, histórie a turistiky. Pre účastníkov bude aj tento rok pripravený 48-hodinový program, v rámci ktorého sa osvetlia stredoveké hrady Šomoška, Fiľakovo a Salgó, uskutočnia workshopy s fotografickou tematikou, autorské výstavy fotografov, či túry so sprievodcom na miesta, odkiaľ sú nádherné výhľady na krajinu,“ priblížila Cimermanová.

Počas podujatia budú na hradoch fotografom pózovať stredovekí remeselníci, šermiari a rytieri v brnení. „Účastníci si vyskúšajú aj fotografovanie vtáctva zo špeciálnych pozorovateľní, pôjdu fotiť východy a západy slnka, krajinné scenérie z hasičskej plošiny či teplovzdušného balóna. Milovníci cyklistiky sa môžu zúčastniť trojdňovej cyklotúry Bicykluj a foť,“ uviedla manažérka a dodala, že so svojimi fotoúlovkami sa budú môcť zúčastniť súťaže, ktorá bude počas fotomaratónu prebiehať. „Má tri kategórie – Krajina, Ľudia a Živá príroda,“ dodala.

Novohrad-Nógrád geopark je územie s geologickými, prírodnými, kultúrno-historickými jedinečnosťami, rozprestierajúce sa na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy. Jeho výnimočnosť je cenená celosvetovo – geopark sa hrdí titulom UNESCO Globálny geopark a spoločne so 119 územiami z celého sveta je členom Globálnej siete geoparkov.

Čítajte tiež:

Spoznali sme výsledky skúšky dospelosti. Ako sa darilo maturantom zo škôl v lučenec okrese?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM