Jakub Forgács Kultúra

Jedinečná príležitosť pre Lučenčanov. Spoznať môžu ľudovú hudbu z Podpoľania

Aj vám učarovali tradície a folklór? Potom neprehliadnite, čo sa chystá v našom meste. K slovu sa dostanú zábery z posledných 45 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná príležitosť pre Lučenčanov. Spoznať môžu ľudovú hudbu z Podpoľania
Zdroj: internet

Uplynulých 45 rokov pôsobenia ľudovej hudby (ĽH) Ďatelinka z Podpoľania približuje aktuálna výstava fotografií v Dome Matice slovenskej (DMS) v Lučenci, ktorú si návštevníci môžu prezrieť do 18. augusta. Informovala o nej riaditeľka DMS Alena Rezková.

„Fotografie, ktoré sú inštalované na 20 paneloch, prezentujú jedinečné momenty z vystúpení ĽH Ďatelinka pod vedením Ondríka Molotu za uplynulých 45 rokov ich pôsobenia na poli folklóru,“ uviedla riaditeľka s tým, že výstava je navyše obohatená aj o prehliadku ľudových krojov zo súkromnej zbierky regionálnej zberateľky a remeselníčky Danky Šulekovej.

„Návštevníci uvidia rôzne oplecká, sukne, zástery, predovšetkým z niekdajších obcí Turie Pole a Lešť. Aj týmto spôsobom sme si chceli pripomenúť ich zánik, keďže obyvatelia z nich boli pred 65 rokmi vysťahovaní v dôsledku zriadenia vojenského výcvikového priestoru,“ zakončila Rezková.

Čítajte tiež:

Lučenčania, značte si do kalendárov: Pestrá paleta podujatí počas nového týždňa

Foto: ilustračné

Turistické atrakcie Lučenca v OBRAZOCH
7
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM