Samospráva

Jedna zo škôlok vo Fiľakove sa dočkala: Mesto v nej preinvestovalo stovky tisíc eur

Fiľakovskí rodičia sa môžu tešiť na modernejšie prostredie pre svoje deti. Materská škola totiž prešla komplexnou rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku Jedna zo škôlok vo Fiľakove sa dočkala: Mesto v nej preinvestovalo stovky tisíc eur
4
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Zhruba 350-tisíc eur investovala samospráva Fiľakova v okrese Lučenec do komplexnej rekonštrukcie materskej školy na Daxnerovej ulici, ktorú v týchto dňoch oficiálne odovzdali do užívania. Ako uviedol primátor Attila Agócs, prvá fáza obnovy sa uskutočnila v roku 2016.

Obnova v troch fázach

„Vtedy sme do nej zainvestovali prvých 58-tisíc eur. Z nich sa nám podarilo vybudovať novú triedu spolu s potrebným sociálnym zázemím a zariadením. Vďaka tomu sa kapacita škôlky rozšírila o 20 detí,“ priblížil primátor.

Dodal, že v rámci druhej etapy mesto z vlastných prostriedkov postupne vymieňalo okná a dvere. „Budova bola energeticky nehospodárna. Preto sme popri vymieňaní okien pracovali na projekte na zníženie jej energetickej náročnosti, ktorý sme podali na ministerstvo životného prostredia. Ministerstvo nám projekt schválilo a získali sme tak 140-tisíc eur na tretiu fázu projektu,“ objasnil primátor.

Financovanie rekonštrukcie

Výmena zvyšných okien a dverí na oboch blokoch budovy, zateplenie ich fasády, zateplenie strechy na jednej z budov, vybudovanie spevnených plôch a nový bleskozvod stáli spolu vyše 276-tisíc eur.

Z nich spomínaných 140-tisíc eur mesto získalo z ministerstva, približne 64-tisíc eur prispelo z vlastného rozpočtu a zvyšných viac ako 72-tisíc eur získalo z dotácie Úradu vlády SR schválenej v rámci výjazdových rokovaní vlády v regióne.

„Obdobie rekonštrukcie, počas ktorého sme museli byť v náhradných priestoroch, bolo náročné, avšak stálo to za to,“ dodala riaditeľka materskej školy Danica Vargová s tým, že Verejnoprospešné služby mesta Fiľakovo im pomohli pri sťahovaní a riaditelia základných škôl, ktorí im poskytli náhradné priestory, celý proces uľahčili.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Zrekonštruovaná škôlka na Daxnerovej ulici vo Fiľakove
4
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM