Ľubomíra Karmanová Správy

K desiatke uzamykateľných smetných stojísk pribudnú ďalšie: O lokalitách rozhodujú aj obyvatelia

V Lučenci v posledných dvoch rokoch vzniklo niekoľko uzamykateľných a prestrešených smetných stojísk. Ich počet by sa mal v tomto roku zvýšiť. O lokalitách, kde pribudnú, môžu rozhodovať aj obyvatelia. Toto musíte urobiť, aby takéto kontajnery stáli aj pred vašim bytovým domom.

Ilustračný obrázok k článku K desiatke uzamykateľných smetných stojísk pribudnú ďalšie: O lokalitách rozhodujú aj obyvatelia
Zdroj: Dnes24.sk

Pilotný projekt prestrešených a uzamykateľných smetných stojísk začalo mesto Lučenec po prvý krát realizovať v roku 2014. Vznikli tri takéto stojiská a to na sídlisku Rúbanisko I a na Sokolskej ulici. „Z dôvodu zvýšenia hygienických, estetických kritérií a čistoty v meste boli v roku 2015 takto zhotovené ďalšie kontajnerové stanovištia,“ uviedla hovorkyňa mesta Lučenec, Michaela Hrnčiarová.

Nové stojiská pribudli na Mierovej a Cintorínskej ulici, na Rúbanisku II pri bloku A, vo vnútrobloku na Ul. Štúrova a na Partizánskej ulici. V roku 2015 ich pribudlo celkovo sedem.

Pre úspešnosť projektu, sa Mesto rozhodlo v tomto roku budovať takéto stojiská ešte vo väčšom rozsahu. „Ich počet sa bude riešiť individuálne na základe lokality a tiež na základe požiadaviek dotknutých obyvateľov,“ informovala hovorkyňa.

Podľa jej slov, samospráva plánuje na tento účel investovať 50 tisíc eur. Kde sa nové smetné stojiská vybudujú, zavisí aj od samotných obyvateľov. „Obyvatelia bytových domov deklarujú svoj záujem o takéto prestrešené a uzamykateľné smetné stanovištia schválením svojej požiadavky na domovej schôdzi a zaslaním žiadosti na mestský úrad, ku ktorej priložia aj podpisy nadpolovičnej väčšiny obyvateľov lokality, kde sa bytový dom nachádza,“ upresnila Hrnčiarová.

Snahou mesta je, podľa hovorkyne, takto aktivizovať občanov, aby im záležalo na kvalitnom životnom prostredí a čistote okolia, v ktorom bývajú. „Postup schvaľovania žiadostí ide podľa zaevidovaných žiadostí. Prihliada sa tiež na komplexnú revitalizáciu okolia ako to bolo aj na Rúbanisku II blok A,“ dodala na záver hovorkyňa Mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM