Ľubomíra Karmanová Správy

Kamenné kvety na Rúbanisku II? Podľa poslanca Oravca ich tu nik nechce, otvorený odkaz pre primátorku Lučenca!

Už v auguste umelecké dielo, ktoré desiatky rokov zdobilo fontánu na námestí, získa svoj nový domov. Kamenné kvety, ktoré majú hodnotu niekoľko desiatok tisíc eur vytvoria kompozíciu so zeleňou stromov a kríkov.

Ilustračný obrázok k článku Kamenné kvety na Rúbanisku II? Podľa poslanca Oravca ich tu nik nechce, otvorený odkaz pre primátorku Lučenca!
Zdroj: TASR

Mnohí Lučenčania majú ešte v živej pamäti fontánu na námestí, ktorej dominovalo umelecké dielo s názvom „Kamenné kvety“. Pred rokom sme vás informovali o tom, že fontána ustúpi modernému nákupnému centru. Už vtedy bolo jasné, že umelecké dielo z fontány budú musieť presťahovať. Vedenie mesta rozhodlo, čo s predmetným dielom, ktorého hodnota bola vyčíslená na 39 500 eur. „Na osadenie kamenných kvetov bola spracovaná štúdia a vizualizácia. Pri umiestňovaní kamenných kvetov sa zvažovali rôzne územia z hľadiska kontextu, možnosti realizácie, existencie rôznych faktorov,“ uviedla hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová.

Kamenné kvety, ktoré má vo svojom vlastníctve Mesto Lučenec sú momentálne umiestnené v skladovacích priestoroch spoločnosti Galéria LC. Už onedlho by odtiaľ mali putovať na najväčšie mestské sídlisko.

„Na základe verejnej diskusie, ako aj pripomienok občanov prostredníctvom internetu bol na osadenie kamenných kvetov aj v spolupráci s mladými architektmi vybratý priestor vo vnútrobloku Rúbanisko II., čo bolo zverejnené na verejnú diskusiu na internete aj v Mestských novinách a bolo tiež odsúhlasené aj samotným autorom diela,“ vysvetlila Hrnčiarová.

Poslanec za volebný obvod, v ktorom bude toto dielo umiestnené, ale zdieľa odlišný názor, ako vedenie mesta. „Mesto Lučenec vynakladá finančné prostriedky na ´´erotické´´ osvetlenie tzv. kamenných kvetov z bývalej fontány na námestí, ktoré nám (ne)kompetentní majú snahu umiestniť medzi zeleň, na Rúbanisko II,“ uvádza na svojej stránke venovanej problémom tejto lokality.

„Mám dôvod sa domnievať, že primátorka mesta Lučenec nie je dostatočne oboznámená s potrebami a názormi verejnosti, čím môže dôjsť k rozhodovaniu v rozpore so záujmami občanov, ktorí formou diskusie a ankety dali najavo svoje nesúhlasné stanovisko k umiestneniu kamenných kvetov na Rúbanisko,“ myslí si poslanec Oravec.

Ako informovala hovorkyňa mesta, samotný autor tiež uvažoval o kamenných kvetoch vždy ako o súčasti kompozície so zeleňou stromov a kríkov. Osadenie „Kamenných kvetov“ do vnútrobloku Rúbanisko II. je naplánované na august-september 2015.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM