Michaela Mozolányová Správy

Kamenné kvety ustúpia nákupnému centru: Kedy sa začne stavať?

Umelecké kamenné kvety z fontány na Námestí republiky budú presťahované na sídlisko Rúbanisko. Na mieste súčasnej fontány sa začne stavať budova nového obchodného centra, čím sa má definitívne ukončiť celková rekonštrukcia námestia.

Ilustračný obrázok k článku Kamenné kvety ustúpia nákupnému centru: Kedy sa začne stavať?
Zdroj: TASR

Ako sme vás už v minulosti na našom portáli informovali, kamenné kvety z fontány na Námestí republiky v Lučenci budú presunuté na sídlisko Rúbanisko. Ako informovala primátorka mesta Alexandra Pivková, pôvodne ich plánovali sťahovať už v auguste, no nechceli narušiť priebeh Dní mesta. Kamenné kvety z Námestia preto presťahujú v najbližších dňoch. Na mieste súčasnej fontány sa vzápätí začne stavať budova nového obchodného centra, čím sa má definitívne ukončiť celková rekonštrukcia námestia.

Presun kamenných kvetov bude financovať nový investor

„Na tomto pozemku je aj bývalá fontána, ktorej súčasťou sú umelecké diela – kamenné kvety od autora Karola Lacka. O tie sme nechceli prísť, preto sme im vybrali miesto, ktoré urbanisticky zodpovedá dobe, keď boli na námestí osadené. Vybrali sme centrum sídliska Rúbanisko 2, kde už síce nebudú súčasťou fontány, ale dotvoria priestor oddychovej zóny. Pôvodne sme ich chceli sťahovať už v auguste, ale nakoniec sme ich tam ešte nechali aj počas Dní mesta," povedala Pivková. V priebehu septembra plánuje firma Galéria LC aj začatie stavby obchodného centra. V prípade, že by sa oneskorila, pozemky by musela vrátiť mestu za obstarávaciu cenu. Kolaudačné rozhodnutie hotovej budovy má byť vydané do 1. decembra 2015.

Presun kamenných kvetov bude financovať nový investor. Ten sa dohodol aj s dedičmi umeleckého diela. „Spolupracovali sme s mladými architektmi, ktorí pracujú pre mesto ako dobrovoľníci. Vznikla tak myšlienka, že v lokalite, ktorú nazývame Pri kocke, na sídlisku Rúbanisko vznikne niečo také, ako bolo Námestie republiky v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Momentálne sú tam vybudované športoviská aj nové detské ihriská. Zároveň tam vzniká miesto pre oddych a relax a práve kamenné kvety majú tento priestor vhodne doplniť," informovala primátorka Lučenca.

Niekoľkoročné problémy s pozemkami v centre

V minulom roku došlo v Lučenci k trojdohode, ktorou sa vyriešili niekoľkoročné problémy s pozemkami v centre mesta. Bývalé vedenie Lučenca predalo časť námestia spoločnosti s r. o. Horn Invest. V roku 2010 poslanci schválili zámer, že na ploche vyrastie nová polyfunkčná budova. Firma sa však dostala do problémov a s mestom podpísala dodatky k zmluve, vďaka ktorým sa vyhli sankciám za nedodržanie termínov. Predkupné právo na pozemok malo mesto.

Samospráva nakoniec súhlasila s tým, aby Horn Invest predal pozemky firme Galéria LC zo Zvolena. Mesto novému záujemcovi predá aj svoj zvyšný pozemok, ktorý nebol opravený v rámci námestia. Nový investor sa zaviazal, že obchodné centrum začne stavať najneskôr 1. októbra tohto roku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM