Jakub Forgács Samospráva

Kde nový župan triumfoval najviac? V tejto obci zažil Kotleba megaúspech!

Úspešný kandidát na post župana Marian Kotleba získal najväčšiu podporu voličov v malebnej obci na Horehroní. Veď sa pozrite, koľko percent voličov mu verilo...

Ilustračný obrázok k článku Kde nový župan triumfoval najviac? V tejto obci zažil Kotleba megaúspech!
Zdroj: Dnes24.sk

Marianovi Kotlebovi sa prekvapivo podarilo v župných voľbách získať väčšiu priazeň voličov ako jeho súperovi Vladimírovi Maňkovi, hoci neviedol žiadnu veľkú kampaň. Za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja si ho v druhom kole volieb vybralo 55,53 percenta voličov a jeho protikandidát a doterajší župan prekvapujúco získal iba 44,46 percenta platných hlasov.

Kotleba mal svoj sľub skladať už tento piatok, no vraj pre zasadnutie Národnej rady SR a neúčasť viacerých poslancov sa tento termín presunul na zatiaľ bližšie neurčený dátum. "Zo zákona musí byť zastupiteľstvo zvolané do 30-tich dní od volieb,” povedala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová.

V Polomke získal takmer 82 %

Pri detailnom pohľade na výsledky Mariana Kotlebu udrie do očí číslo, ktoré sa mu podarilo získať v jednej z horehronských dedín. Kým v prvom kole tam ešte netriumfoval, zásadný a dych vyrážajúci obrat v obci nastal o dva týždne neskôr.

Volebná účasť v Polomke dosiahla v prvom kole volieb na post župana iba 15,90 %. Napriek tomu, že si ľudia vyberali až z jedenástich kandidátov, z 384 platných hlasov získal Marian Kotleba 152 (39,58 %) a jeho protikandidát Vladimír Maňka ho tesne porazil so ziskom 165 (42,97 %) platných hlasov.

V druhom kole však už účasť voličov v Polomke stúpla na 23,93 %, pretože k urnám ich pristúpilo až 590. Strany sa tentoraz vymenili a Marian Kotleba v obci zvíťazil s obrovským náskokom, keď získal 470 (čo je až 81,74 %) platných hlasov a jeho súper Vladimír Maňka iba 105 (18,26 %). V Polomke tak Kotleba triumfoval s najväčším percentuálnym ziskom hlasov z celého kraja.

Môže za to neriešenie problémov

Polomka je obec územím i počtom obyvateľov najväčšia na Horehroní, s vyše 3000 obyvateľmi, nachádzajúca sa v centrálnej časti Slovenska. Patrí do okresu Brezno a od mesta je vzdialená 19 kilometrov smerom na východ. Má bohatú históriu, etnografické dedičstvo a pestrú súčasnosť.

Starosta Polomky Ján Liháň vidí príčinu zvolenia Kotlebu v neriešení problémov, ktoré trápia ľudí už od roku 1989. „Za to sú zodpovední všetci politici, naprieč celým politickým spektrom, bez výnimky. Tí totiž prijímajú zákony,“ uviedol Liháň.

Foto: Obec Polomka/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM