Ľubomíra Karmanová Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Lučenci, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Lučenci, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Divín

Divín je dedinka vzdialená od Lučenca 20 km. Napriek tomu, merať sem cestu sa oplatí. Pri vstupe do obce ako prvé zaregistrujeme zrúcaniny gotického hradu Divín. Pod hradom sa nachádza opevnený renesančný kaštieľ z roku 1670 so štyrmi bastiónmi, ktorý výrazne prestaval a opevnil Žigmund Balaša. V obci sa nachádza aj barokový kostol z roku 1657, postavený na gotických základoch a obohnaný opevnením zo 17. storočia. Blízko kostola je fara z roku 1761 s najstaršími slnečnými hodinami v Novohrade. V sedielku na južnej strane hradu sa nachádza neskorobaroková kaplnka sv. Anny z roku 1775 so starým cintorínom. Celá obec bola pôvodne obohnaná opevnením, ktoré sa zachovalo už iba v náznakoch. V dedinke usporadúvajú zaujímavé kultúrne podujatia. Ak máte chuť na umenie, radi vás privítajú v tunajšej galérii Bloom.

Halič

Oveľa bližšie, len 7 km od okresného mesta je obec Halič. Návštevníci sem nemusia ísť len na široko – ďaleko vychýrenú pizzu Joža Pročka. Po celý rok Haličania organizujú množstvo kultúrnych podujatí. Najviac návštevníkov sem určite zavíta počas Haličskej motorkárne, veľmi obľúbené sú aj Haličské slávnosti. Dominantou obce je zámok, na ktorom práve prebieha rekonštrukcia a v budúcnosti bude slúžiť cestovnému ruchu. Súčasťou zámku je priekopa, baroková fontána, park z 18. storočia s pergolou, rozáriom a alegorickou plastikou, ktoré sa po sprístupnení zámku určite oplatí vidieť.

Budiná

Na Budinú je to z Lučenca síce 23 km, ale kľukatá cesta vás zavedie do nádhernej prírody. Aj keď sem nezavítate práve na najväčší sviatok v roku, ktorým je pre Budinčanov súťaž heligonkárov, konajúca sa každoročne v máji, určite budete mať na čo pozerať. Tunajšia príroda vás zaiste opantá v akomkoľvek ročnom období. Pri pohľade z juhu dominuje nad obcou majestátny vrch Jasenia (771 m n. m.). Pri pohľade od severu je v pozadí rozložitý vrch Sedem chotárov. Nad Budinskými lazmi sa vypína najvyšší vrch Ostrôžok na území Novohradu Javor (821 m n. m.), dlhoročný cieľ tzv. Novoročných výstupov na Javor. Asi najnavštevovanejším prírodným výtvorom sú čadičové vyvreliny tzv. Kamenné vráta, s výhľadom na Bralce, Javorie, Ostrôžku, Javor a Poľanu. Pozoruhodná je aj maloplošná chránená oblasť Budinská skala (765 m n. m.), kde sa nachádza aj 5 m dlhý jaskynný útvar Jánošíkova izba. Za dobrých poveternostných podmienok je možné z vrcholu Jasenia vidieť Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Nízke Tatry a Západné Tatry s dominantou Kriváňa. Výhľad na juh lemuje pohorie Cerovej vrchoviny s dominantou Karanča a východný okraj pohoria Matra s jeho najvyšším vrchom Kékes.

Ábelová

Keď sa vyberiete do Ábelovej, neminiete ani Políchno. Na ceste od Lučenca dlhej 22 km tak môžete naraz absolvovať návštevu dvoch obcí, ktoré spája meno známej slovenskej prozaičky a dramatičky Boženy Slančíkovej Timravy. Aj život v tunajších obciach sa spája práve s menom tejto významnej osobnosti. Do rodiska spisovateľky, Políchna, môžete zavítať napríklad počas turisticko-literárneho podujatia Timravin chodníček. Ale aj inokedy sa tu dá vychutnať inšpirujúca krása tunajšej prírody. Veď studnička Timrava nesie práve preto takýto názov, že samotná umelkyňa tu pod hruškou tvorila svoje diela. V Ábelovej, kde spisovateľka pôsobila, nájdete v miestnej Základnej škole literárne múzeum, určené jej pamiatke. A keď sem zavítate v pravý čas, možno sa naučíte aj párať perie na tradičných páračkách, na ktoré prichádzajú ženičky z celého chotára.

Šiatorská Bukovinka

Snáď nie je Lučenčan, ktorý aspoň raz vo svojom živote nezavítal do tejto malebnej dedinky na hraniciach s Maďarskom. Dedinka vzdialená od Lučenca 28 km poskytuje návštevníkom množstvo možností turistiky. V jej okolí sa nachádzajú dva turistické chodníky. Náučný chodník Šomoška, o dĺžke 1,6 km a prevýšení 106 m, vznikol v rezervácii, ktorá patrí k najstarším chráneným územiam Cerovej vrchoviny a zaujímavý je práve pre svoje atraktivity, najmä čadičový vodopád ako aj hrad. Náučný chodník Mačacia je situovaný pri Kameňolome Mačkaluk, ktorý sa nachádza asi 2 km východne od obce. Lom otvorili v roku 1880 za účelom ťažby bazaltu. Dnes je to najväčší odkryv bazaltu v Cerovej vrchovine. Neďaleko sa zachovala v značne deštruovanom stave banícka osada. Z budov sú zachované prevažne len narušené múry alebo len základy. Pozemky a miestne komunikácie sú zarastené. V pomerne dobrom stave je parná cesta vedúca pozdĺž celého areálu lomov, ktorá sa napája na bývalú úzkokoľajnú trasu železnice smerujúcu k hranici s Maďarskom.

Foto: ilustračné Zdroj: wikipedia, stránky obcí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM