Jakub Forgács Samospráva

Komunálne voľby v okrese Lučenec: V tejto obci si ľudia volia iba nové zastupiteľstvo

Hoci si dnes v komunálnych voľbách vyberáme nielen nových poslancov, ale aj primátorov a starostov, nie všade je to tak. V malej obci Lučeneckého okresu sú voľby starostu odložené.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby v okrese Lučenec: V tejto obci si ľudia volia iba nové zastupiteľstvo
Zdroj: TASR

Iba poslancov obecného zastupiteľstva si dnes volia obyvatelia obce Buzitka v okrese Lučenec. Ministerstvo vnútra rozhodlo o odložení volieb starostu po tom, ako dostalo uznesenie Ústavného súdu (ÚS), ktorý musí najskôr preskúmať registráciu kandidátov. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Priebeh volieb je dnes v Buzitke pokojný. V zoznamoch je zapísaných 420 oprávnených voličov, ktorí rozhodujú o siedmich členoch obecného zastupiteľstva. Môžu si vybrať spomedzi deviatich kandidátov. „O zrušení volieb starostu sme informovali prostredníctvom miestneho rozhlasu, ale dali sme oznámenie aj na informačné tabule,“ informovala starostka Helena Struhariková Ševčíková.

Dôvodom na odloženie volieb starostu je sťažnosť nezávislého kandidáta Miroslava Malatinca, pretože ho miestna volebná komisia (MVK) odmietla zaregistrovať pre nesprávne vypísané petičné hárky. Problém bol v tom, že podľa MVK neboli všetky strany označené menom a adresou kandidáta. Miroslav Malatinec sa obrátil na Okresný súd v Lučenci, ktorý tvrdenie MVK potvrdil. Nezaregistrovaný kandidát sa preto so sťažnosťou obrátil na ÚS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM