Ľubomíra Karmanová Samospráva

Koniec mestského kina Apollo? Nové multikino chce odkúpiť jeho premietaciu technológiu: Poslanci nesúhlasili

Prevádzkovateľ nového multikina prisľúbil mestu Lučenec odkúpenie premietacej technológie z kina Apollo. Termín, na ktorom sa dohodli, by znamenal porušenie podmienok dotácie, ktorú mesto dostalo na digitalizáciu kinosály.

Ilustračný obrázok k článku Koniec mestského kina Apollo? Nové multikino chce odkúpiť jeho premietaciu technológiu: Poslanci nesúhlasili
Zdroj: Dnes24.sk

V zmluve o odkúpení časti pozemku pre výstavbu obchodného centra sa spoločnosť Galéria LC zaviazala, že od Mesta Lučenec odkúpi premietaciu technológiu v súčasnom kine Apollo, ak jej bude zo strany Mesta ponúknutá v termíne do 1.12.2015. Keďže by v tomto prípade došlo k porušeniu záväzku zo zmluvy o dotácii na digitalizáciu kina, ktorú Mesto Lučenec uzavrelo s audiovizuálnym fondom, otázkou čo ďalej s mestským kinom sa zaoberali aj poslanci na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe Mesta, zverejnenej aj na oficiálnej webovej stránke, spoločnosť Galéria LC navrhla Mestu, že bude bezplatne zabezpečovať dramaturgiu kina Apollo v priebehu roka 2016 s tým, že bude znížený počet premietacích dní na 2 do týždňa. „Po uplynutí viazanosti s audiovizuálnym fondom odkúpi od Mesta Lučenec za zostatkovú hodnotu techniku slúžiacu na digitálne premietanie,“ uvádza sa v správe.

Poslanci s touto možnosťou nesúhlasili. „Digitalizácia kina stála 170 000 eur, tak prečo to potrebujeme predávať?,“ pýtal sa v rozprave poslanec Dušan Ilčík. Poslanec Juraj Pelč navrhol, aby kino Apollo pôsobilo naďalej ako kultúrny stánok pre občanov. Poslanci návrh na odpredaj techniky neschválili.

Jasnú predstavu o tom, aké by mohlo mať kino z dlhoročnou tradíciou ďalšie využitie, má aj oddelenie školstva, sociálnych vecí, kultúry a športu, ktoré vypracovalo návrh na využitie budovy. „Kino Apollo je už niekoľko rokov súčasťou spoločenského a kultúrneho života v meste. Svojou kapacitou, účelom a vybavením umožňuje rôzne spoločenské a kultúrne formypre väčší počet občanov. Jeho univerzálnosť využitia a multifunkčnosť má pre kultúru a život v Lučenci svoje opodstatnenie,“ uvádza sa v návrhu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM