Ľubomíra Karmanová Samospráva

Kontrolór mesta dvíha varovný prst: Mestský ples, aj jazz v takejto strate!

Na stratové podujatia upozornil vo svojej správe hlavný kontrolór mesta Jozef Matuška. Mestský ples a Jazzové lístie stáli mestských daňových poplatníkov takmer 12 000 eur. Táto téma rozprúdila debatu aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolór mesta dvíha varovný prst: Mestský ples, aj jazz v takejto strate!
Zdroj: TASR

Úroveň kultúry v meste sa podľa predstaviteľov mesta aj samotných poslancov v posledných rokoch zvýšila. Povedal to v diskusii aj poslanec Zaher Mahmoud. Napriek tomu, hlavný kontrolór mesta má na vec iný názor.

Plytvanie peniazmi

„Organizovanie akcie, ktorá stála v nákladoch cca 8 000 € a navštívilo ju len 78 občanov , možno nazvať nehospodárnym vynakladaním finančných prostriedkov,“ uvádza vo svojej správe týkajúcej sa podujatia Jazzové lístie a pripája aj stanovisko kompetentných zamestnancov.

"Nárast spôsobili vyššie výdavky na účinkujúcich, ktorí v tomto roku predstavovali vysokú medzinárodnú kvalitu. To, že bude oproti roku 2013 nižší záujem, sme dopredu nevedeli. Očakávali sme naopak po vydarenom prvom ročníku nárast záujmu. Dovolíme si však podotknúť, že hodnotiť kultúrne podujatia len cez finančnú výnosnosť nie je úplne na mieste…“ vyjadrili sa v správe zamestnanci.

S takýmto tvrdením súhlasí aj jeden z účinkujúcich, známy basgitarista Tibor Borský. „Podujatie bolo veľmi dobre zorganizované a myšlienka pritiahnuť sem skutočné hudobné kapacity bola dobrá. Myslím, že problémom bola cena vstupeniek. Ľudia, ktorí majú radi takúto hudbu a prišli by, nemajú toľko peňazí na vstupenky. A tí, čo majú peniaze, sa nezaujímajú o takúto hudbu,“ myslí si.

Druhým diskutovaným podujatím bol Mestský ples. Ten vyprodukoval stratu takmer 4 000 eur. „V tomto prípade bolo potrebné dôslednejšie sledovať rozpočet Mesta v štádiu jeho prípravy, nakoľko v období schvaľovania rozpočtu boli už známe skutočné náklady na ples. Tieto mali byť zahrnuté už v návrhu rozpočtu Mesta. Ples mal byť finančne vyrovnaný,“ hodnotí v správe kontrolór mesta.

Opatrenia pod rúškom tajomstva

Samotná radnica sa k správe vyjadruje len veľmi stroho. „V súvislosti s kontrolnými zisteniami boli prijaté opatrenia, ktoré sú v plnej kompetencii prednostu. Z hľa­diska dodržiavania zákona o finančnej kontrole neboli zistené žiadne nedostatky pri organizovaní kultúrnych podujatí,“ informovala hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová. Prijaté opatrenia mesto odmietlo konkretizovať.

Jazzman Tibor Borský vidí riešenie aj vo využití potenciálu domácich hudobníkov. „Ak by ma oslovili, okamžite viem postaviť niekoľko formácií, ktoré by dokázali odohrať kvalitný koncert, za podstatne nižší honorár,“ hovorí.

Výsledky tejto kontrolnej akcie podľa kontrolóra poukázali na nedostatočnú prípravu rozpočtu a nedodržanie schválených finančných prostriedkov na jednotlivé akcie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM