Aktualizované Jakub Forgács Správy

Koronavírus: A je to tu: BBSK zatvorí stredné školy v celom kraji

Banskobystrický samosprávny kraj pristupuje k prerušeniu vyučovania na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: A je to tu: BBSK zatvorí stredné školy v celom kraji
23
Galéria
Zdroj: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od štvrtku zatvára stredné školy. Informuje o tom BBSK na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

„Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že jedinou cestou, ako spomaliť šírenie nového koronavírusu, je obmedzenie sociálnych kontaktov. BBSK preto od zajtra pristupuje k prerušeniu vyučovania na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti a verejne vyzýva hlavného hygienika SR, vládu i obyvateľov, aby s razantnými preventívnymi opatreniami nečakali a nepodceňovali ich,“ uvádza BBSK.

Maximálne riaditeľské voľno

„Krajiny ako Nemecko, Španielsko či Francúzsko idú v epidemiologickom vývoji presne v stopách Talianska. V susednej Českej republike stúpol počet nakazených za jeden deň o 50 percent a množstvo študentov sa odtiaľ vracia späť na Slovensko. Ukazuje sa, že krajiny musia nakoniec aj tak pristúpiť k celoplošnej karanténe. Nečakajme, kým počet chorých drasticky stúpne aj na Slovensku a kapacity zdravotníckych zariadení prestanú postačovať,“ povedal župan Ján Lunter.

Ako uvádza BBSK, riaditelia stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK dostali pokyn, aby počnúc štvrtkom 12. marca vyhlásili riaditeľské voľno s maximálnou možnou dĺžkou, ktorá je päť pracovných dní (t.j. do stredy 18. marca vrátane).

Výzva hlavnému hygienikovi aj vláde

„Vyzývame hlavného hygienika SR, v ktorého kompetencii je prerušiť vyučovanie vo všetkých základných i stredných školách v krajine až do odvolania, aby k takémuto kroku neodkladne pristúpil. Rovnako apelujeme na Ústrednú maturitnú komisiu, aby posunula termín konania písomných maturít, ktorý bol určený v termíne od 17. do 20. marca. Ak k takémuto kroku komisia nepristúpi, budú musieť prísť žiaci maturitných ročníkov a určení zamestnanci stredných škôl napriek riaditeľskému voľnu do škôl a maturitnú skúšku vykonať,“ doplnil Ján Lunter.

Banskobystrický samosprávny kraj sa vo verejnej výzve obracia tiež na vládu, aby po zákaze organizovania športových a kultúrnych podujatí obmedzila tiež prevádzku nákupných centier. Rovnako vyzýva k zodpovednosti aj obyvateľov a študentov, aby tieto dni nevyužívali na zhromažďovanie sa v týchto prevádzkach.

„Uzavreté a klimatizované priestory, v ktorých sa združuje veľké množstvo ľudí, vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie vírusov. Prevencia je jediná možnosť, ako krivku počtu nakazených spomaliť. Naozaj nejde o šírenie paniky, ale o zodpovedné a logické kroky. Poučme sa zo skúseností zo zahraničia a využime, že máme pred nimi niekoľkodňový náskok,“ povedal vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

Ten sa včera stretol s riaditeľmi nemocníc v kraji, ktorí poukázali aj na ďalšie problémy na strane štátnych orgánov. „Je nevyhnutné, aby Regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečovali prevoz vzoriek do jediného laboratória v Bratislave, ktoré ich dnes vyhodnocuje, nepretržite. To sa dnes nedeje a je nepredstaviteľné, aby pacienti s podozrením na COVID-19 čakali na výsledky od piatku až do pondelka,“ povedal Caudt.

Zabezpečia ochranné rúška

Toto vytvára podľa jeho slov napríklad neúmerné nároky na ochranné pomôcky, ktoré musí zdravotnícky personál, ale aj napríklad zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb, pri kontakte s takýmto pacientom používať.

Predseda BBSK zároveň povzbudil starostov a primátorov miest a obcí, pod ktoré spadajú základné a materské školy, aby k preventívnym opatreniam pristupovali rovnako zodpovedne a sami zvážili ich dočasné uzavretie.

„Už včera sme sa obrátili na zamestnávateľov v kraji a požiadali ich o zhovievavosť v prípade, ak bude nevyhnutné zatvoriť školy a rodičia tak budú musieť zostať s deťmi doma. Dnes k tomu pripájame aj výzvu, aby pre svojich zamestnancov zvážili možnosť práce z domu tam, kde je to možné. Rovnako k situácii pristúpime aj na Úrade BBSK,“ povedal Matúš Hollý, riaditeľ Úradu BBSK.

Ten informoval aj o tom, že BBSK v týchto chvíľach zabezpečuje ochranné rúška pre zariadenia sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Tie už v pondelok dostali pokyn vytvoriť vo svojich priestoroch karanténne miestnosti.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM