Správy

Koronavírus: Aktuálne INFO o infikovanej osobe z Lučenca

Radnica zverejnila bližšie informácie o infikovanej osobe z Lučenca. Pripravuje sa aj karanténne centrum pre obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Aktuálne INFO o infikovanej osobe z Lučenca
23
Galéria
Zdroj: TASR

V Lučenci bol v utorok 24. marca zaznamenaný prvý prípad koronavírusu. Po zasadnutí krízového štábu mesta to potvrdil viceprimátor Lučenca Pavol Baculík.

Podľa radnice sa jedná sa o 34-ročnú ženu, ktorá má mierne príznaky a je aktuálne v domácej karanténe.

Samospráva prosí všetkých obyvateľov mesta, aby nešírili najmä na sociálnych sieťach neoverené a poplašné informácie. Viceprimátor Pavol Baculík vyzýva občanov, aby boli naďalej disciplinovaní a dodržiavali opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Rúška len tým naojohrozenejším

Baculík tiež prosí občanov, ktorí žiadajú o bavlnené rúška, aby tak spravili len v prípade, ak ich akútne potrebujú a využijú. „Prosíme občanov, ak je to možné, aby si ochranné prvky zadovážili alebo vyrobili sami. Cieľom mesta Lučenec je zabezpečiť najmä seniorov a zamestnancov, ktorí prichádzajú denne do styku s väčším množstvom ľudí. Samospráva robí všetko preto, aby rozdala rúška čo najväčšiemu počtu obyvateľov“.

Radnica zriaďuje zbierku gumičiek a bavlnených tkanív, ktoré je potrebné vyprať a doniesť na pôdu mestského úradu. Zamestnankyne mesta Lučenec z týchto látok a gumičiek vyrobia rúška, ktoré budú dobrovoľníci a príslušníci mestskej polície distribuovať občanom priamo na adresu. Naďalej fungujú už známe telefónne čísla, na ktoré môžete volať počas pracovných dní od 8:00 do 15:00.

Do stredy 25. marca požiadalo o bavlnené viacvrstvové rúška od mesta viac ako 2000 obyvateľov. „Aktuálne denne volá vyše 500 občanov mesta, preto všetkých ešte raz vyzývame, aby prehodnotili, či rúška od samosprávy nutne potrebujú a či nebudú u iných obyvateľov viac využiteľné a veci prospešné,“ informuje radnica.

Od 25. marca je nosenie rúška alebo iného ochranného prvku na všetkých verejných priestranstvách povinnosťou. Výnimkou sú priestory vlastných domovov. Povinný je aj rozostup čakajúcich v rade (obchody, pošty…) minimálne dva metre.

V nedeľu budú zatvorené všetky potraviny, lekárne, obchody s ovocím a zeleninou, mäsom, predajne novín aj časopisov. Obchody sú seniorom nad 65 rokov, ako najohrozenejšej skupine obyvateľstva, vyhradené každý deň od 9:00 do 12:00. Do odvolania sa tiež predlžuje zákaz organizovania kultúrnych a športových podujatí.

Rozvoz potravín

Mesto v spolupráci s potravinami Delikates zabezpečuje rozvoz malých nákupov na telefónnom čísle 0915 833 966, kde bude prijímať objednávky nonstop.

„Upozorňujeme, že táto služba je platená. V rámci mesta bude rozvoz stáť 2 eurá, mimo mesta si budú potraviny Delikates účtovať 1 euro za kilometer. Rozvoz bude prebiehať od 12:00 do 20:00,“ dodal lučenecký magistrát.

Pripravuje sa karanténne centrum

Mesto Lučenec spolupracuje s Banskobystrickým samosprávnym krajom na príprave karanténneho centra určeného aj pre potreby občanov Lučenca a širokého okolia.

Samospráva dodáva množstvo ochranných prostriedkov pre prípadné potreby izolovaných osôb.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM