Jakub Forgács Správy

Kostol vo Fiľakove s NOVINKOU. Hodiny na veži dostanú smaltované ciferníky

Na vežu františkánskeho kostola montujú nové ciferníky hodín.V tomto roku prešla kompletnou rekonštrukciou ich mechanika a vyrobili sa nové ciferníky s ručičkami.

Ilustračný obrázok k článku Kostol vo Fiľakove s NOVINKOU. Hodiny na veži dostanú smaltované ciferníky
2
Galéria
Zdroj: TASR

Františkánsky kostol v centre Fiľakova na juhu okresu Lučenec bude mať po takmer trištvrte roku nové ciferníky vežových hodín. Hodiny pre ich rekonštrukciu ešte koncom minulej jesene odmontovali miestni františkáni, ktorí sú majiteľmi kostola. V tomto roku prešla kompletnou rekonštrukciou ich mechanika a vyrobili sa nové ciferníky s ručičkami.

Pri obnove hodín sa angažovala aj miestna samospráva, ktorá podľa slov primátora Attilu Agócsa pôsobila ako mediátor. „Sprostredkovali sme rokovania medzi františkánmi, pamiatkarmi a obyvateľmi, ktorí odmontovanie hodín vnímali dosť citlivo. Napokon sa nám podarilo dohodnúť aj stretnutie s miestnou spoločnosťou, ktorá sa podujala sponzorsky vyrobiť pre kostol nové smaltované ciferníky,“ vysvetlil primátor.

Ako dodal, podľa pôvodných plánov mali byť plechy ciferníkov iba natreté farbou. „Smaltovňa má však v našom meste vyše storočnú tradíciu. Tento materiál je spätý s mestom a predchádzajúce ciferníky boli tiež smaltové,“ podotkol Agócs.

Na vežu františkánskeho kostola montujú nové ciferníky hodín
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM