Správy Samospráva

Kraj vyzval lokálnych farmárov: Staňte sa dodávateľmi pre naše školy a zariadenia

Uprednostniť potraviny z lokálnych zdrojov budú môcť „župné“ zariadenia vtedy, keď budú ich dodávateľom registrované sociálne podniky. Ako to bude prebiehať?

Ilustračný obrázok k článku Kraj vyzval lokálnych farmárov: Staňte sa dodávateľmi pre naše školy a zariadenia
6
Galéria
Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyzval v stredu lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov, aby sa stali dodávateľmi potravín pre jeho zariadenia.

Za milióny eur

Ide o zákazky v celkovej ročnej hodnote odhadovanej na viac ako 3,5 milióna eur.

„Veľká časť z potravín, ktoré sa na stoly stredoškolákov či klientov krajských zariadení dnes dostávajú, pochádza zo zahraničia. Chceme, aby sto percent surovín, pri ktorých to klimatické podmienky umožňujú, pochádzalo od našich lokálnych producentov. Ak ste farmár, alebo ním chcete byť, chceme, aby ste dodávali pre nás,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

V kuchyniach stredných škôl a zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK sa ročne spotrebuje viac ako milión kusov vajec, 84-tisíc kilogramov cibule a 185-tisíc kilogramov bravčového mäsa. Uprednostniť potraviny z lokálnych zdrojov budú môcť „župné“ zariadenia vtedy, keď budú ich dodávateľom registrované sociálne podniky.

Koľko nakupujú?

Súčasťou výzvy, ktorej detaily nájdu záujemcovia na stránke www.bbsk.sk/vyzva, je preto ponuka pomoci od Rozvojovej agentúry BBSK pri založení sociálneho podniku.

„Na stránke kraja možno nájsť všetky potrebné údaje o tom, koľko kilogramov jednotlivých surovín a v akej nákupnej hodnote dnes krajské zariadenia nakupujú. Je to rozdelené po okresoch a po surovinách, čo pomôže pri vytvorení podnikateľského plánu, s ktorým možno žiadať o registráciu sociálneho podniku,“ reagoval Milan Vaňo, špecialista na sociálnu ekonomiku Rozvojovej agentúry BBSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Brífing BBSK o výzve pre lokálnych farmárov
6
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM