Ľubomíra Karmanová Správy

Krajskí colníci s policajtami kontrolovali obchody: Dve prevádzky v Lučenci majú problém

Polícia s colníkmi kontrolovala prevádzky v Banskobystrickom kraji. V štyroch prípadoch, podľa hovorkyne, polícia začala trestné stíhanie, porušenie zákona bolo zistené aj v lučeneckých prevádzkach.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí colníci s policajtami kontrolovali obchody: Dve prevádzky v Lučenci majú problém
Zdroj: Dnes24.sk

Celkom štyri porušenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili policajti počas kontrolnej akcie, ktorú v spolupráci s Colným úradom v Banskej Bystrici vykonali v stredu 7.10. v piatich okresoch Banskobystric­kého kraja.

Ako informovala Mária Faltániová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, v štyroch prípadoch začala polícia aj trestné stíhanie pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Do akcie sa zapojilo spolu 27 policajtov a skontrolovali deväť prevádzok.

„Polícia v Lučenci začala trestné stíhanie na tom skutkovom základe, že v predajni textilu, obuvi a doplnkového tovaru na Masarykovej ulici v Lučenci a v druhom prípade na Haličskej ceste v Lučenci povinná osoba zamestnaná v spoločnosti prevádzkovateľovi predajne úmyselne uviedla hrubo skresľujúce údaje vo vstupných údajoch vkladaných do počítača a iných podkladov slúžiacich na kontrolu účtovníctva tým, že urobila zásah do technického alebo programového vybavenia počítača,“ uviedla Faltániová.

Pri vykonanej kontrole účtovníctva zo strany správcu dane bolo zistené porušenie zákona, čím povinná osoba úmyselne porušila svoje zákonom stanovené povinnosti v úmysle zakryť alebo uľahčiť niektorý z daňových trestných činov. Prípady sú podľa Faltániovej v štádiu vyšetrovania, za tento prečin hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM