Boris Macko Kultúra

Krása akvarelu v Lučenci. Diela ocenených autorov na jednom mieste

Nadšenci umenia si v týchto dňoch v Lučenci rozhodne prídu na svoje. V meste sa koná už 12. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky akvarelovej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Krása akvarelu v Lučenci. Diela ocenených autorov na jednom mieste
28
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Lučenčania si aktuálne môžu prezrieť vybrané a ocenené práce z 12. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky akvarelovej tvorby Trienále akvarelu. Diela sú vystavené v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci.

„Tohtoročné Trienále akvarelu si udržalo tradíciu čistej techniky priesvitnej maľby s rýdzo iluzívnym vzťahom medzi farbou a svetlom. Dnešný akvarel zvládne výraz aj na väčšej ploche, je živý a spontánny a ako prostriedok výtvarného umenia sa v súčasnosti opäť uchádza o svoje miesto medzi aktuálnymi výtvarnými technikami,“ vysvetlila predsedníčka poroty, ktorá vyberala najlepšie diela, Edita Vološčuková.

Nebolo to jednoduché vybrať spomedzi 182 akvarelových prác 64 autorov z ôsmich krajín. No Trienále akvarelu už má dlhú tradíciu. NMG ho organizuje pravidelne od roku 1983. Podľa organizátorov je to jediné podujatie na Slovensku, ktoré sa zameriava na súčasnú akvarelovú tvorbu a jeho cieľom je zoznámiť verejnosť s aktuálnymi tendenciami a výsledkami v tejto výtvarnej technike a zároveň podnetne pôsobiť na vzbudenie záujmu o akvarelovú maľbu u súčasných autorov. Výstava potrvá do 29. januára 2017.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery vianočnej výzdoby v uliciach Lučenca!

V OBRAZOCH: Predvianočná nálada v uliciach večerného Lučenca
28
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM