Boris Macko Kultúra

Krása parku a jarmokov zachytená na obrazoch. Spoznajte staré zákutia Lučenca

Hoci sa nenarodil v Lučenci, jeho tvorba bola silno spätá s naším mestom. Život a dielo Františka Gyurkovitsa teraz priblíži špeciálna výstava!

Ilustračný obrázok k článku Krása parku a jarmokov zachytená na obrazoch. Spoznajte staré zákutia Lučenca
Zdroj: Mesto Lučenec

Aktuálna výstava Maliar Lučenca priblíži od štvrtku život a dielo maliara Františka Gyurkovitsa. V priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) si pripomenú 140. výročie narodenia významného umelca, ktorý strávil veľkú časť života v našom meste!

V Novohradskom múzeu prezentujú okrem krásy krojov aj tvorbu významných maliarov. Gyurkovits svoj výtvarný výraz rozvíjal na základe štúdií v Mníchove. K akademickému realizmu si osvojil aj princípy plenérizmu, ktoré určili celú jeho umeleckú dráhu. „Jeho najobľúbenejšími motívmi boli žánrové obrazy, figurálne kompozície, portréty, krajiny a veduty, ktoré diváka zavedú do starých zákutí Lučenca, parku, trhov a jarmokov – ruchu života obyvateľov mesta a jeho okolia,“ načrtla kurátorka výstavy Andrea Németh Bozó.

Čítajte tiež: Lučenčania, značte si do mobilov a kalendárov: TOP 10 akcií počas októbra

„Zámerom výstavy je nielen spoznať maliarovu umeleckú dráhu, ale priblížiť i jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko – spoločenských pomerov doby. Okrem vystavených diel, ktorými sú olejomaľby, akvarely, pastely, náčrtové kresby a štúdie, predstavíme prostredníctvom fotografií a dokumentov aj momenty z jeho života,“ uviedla kurátorka.

Prezentované diela umelca sú zo zbierok NMG, Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici, Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici, Katolíckej fary v Lučenci a od súkromných majiteľov. Fotografie, dokumenty a osobné predmety z autorovej pozostalosti poskytli rodinní príslušníci umelca.

Prostredníctvom našej fotogalérie si s nami zaspomínajte aj na časy spred desiatok rokov. Schválne, spoznáte miesta na fotografiách Lučenca?

Čítajte tiež: FOTO: Policajné riaditeľstvo v Lučenci ukrýva klenoty. Unikátne historické kúsky

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Lučenec pred desiatkami rokov
15
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM