Kultúra

Kultúrny dom vo Fiľakove je po rekonštrukcii interiéru konečne "kultúrny", FOTO

Kultúrny dom čakajú ešte dve menšie etapy obnovy. Prešiel rekonštrukciou, ktorá ho zmenila na dôstojné miesto nielen pre zamestnancov, ale aj návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrny dom vo Fiľakove je po rekonštrukcii interiéru konečne "kultúrny", FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Lepšie podmienky pre prácu zamestnancov Mestského kultúrneho strediska a zároveň vhodnejšie priestory na činnosť kultúrnych súborov zabezpečí zrekonštruovaná budova kultúrneho domu vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorú vo štvrtok po rekonštrukcii interiéru oficiálne odovzdali do užívania.

Budova bola v žalostnom stave

„Zatiaľ máme za sebou dve etapy – strechu a výmenu všetkých výplňových konštrukcií, to znamená všetkých dverí a okien. Ďalej je to samotný interiér, kde sme vymenili obrovské množstvo káblov, úplne nová je elektroinštalácia, centrálne vykurovanie, vodovodné i kanalizačné rozvody,“ načrtol primátor Attila Agócs, podľa ktorého bola 50-ročná budova predtým vo veľmi zlom technickom stave.

Financovanie doterajších dvoch etáp samospráva hradila z viacerých zdrojov. Prvým bol Akčný plán rozvoja okresu Lučenec, odkiaľ Fiľakovo podľa primátora dostalo 135-tisíc eur. Ďalšími necelými 100-tisíc eurami mestu prispel Envirofond a boli určené na spomínanú rekonštrukciu a zateplenie strechy.

„Ostatné peniaze, teda väčšinu financií v objeme skoro 1,3 milióna eur, sme zabezpečili z vlastných a úverových zdrojov,“ poznamenal Agócs.

Práce ešte budú

Ako pokračoval, kultúrny dom čakajú ešte dve menšie etapy obnovy. „Je to divadelná technika, ktorú chceme kúpiť ešte tohto leta, aby už na jeseň slúžila občanom. Odhadujeme, že bude stáť okolo 160-tisíc eur, teda kompletné ozvučenie, svetlá, javisková technika a opony,“ konkretizoval primátor.

Poslednou etapou, ktorú má mesto naplánovanú na rok 2020, je obnova fasády kultúrneho domu, ktorá má podľa Agócsa stáť okolo 250-tisíc eur.

„Tým by sme chceli dovŕšiť celý proces obnovy, ktorá bude súhrnne stáť zrejme okolo dvoch miliónov eur,“ dodal. Kultúrny dom vo Fiľakove bol pôvodne budovou bývalého závodného klubu, ktorý bol postavený v 50. rokoch minulého storočia miestnym podnikom Kovosmalt. Do vlastníctva mesta sa dostala v roku 2011.

Kultúrny dom vo Fiľakove po rekonštrukcii
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM