ELA Kultúra Správy

Kúsok Číny v Lučenci: V synagóge vystavia vojakov terakotovej armády

Čínska terakotová armáda bola objavená v roku 1974 neďaleko mesta Si-an v provincii Šen-si a pozostáva z viac ako 8000 bojovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Kúsok Číny v Lučenci: V synagóge vystavia vojakov terakotovej armády
11
Galéria
Zdroj: TASR

Expozícia, za ktorou cestujú tisíce ľudí do Číny prichádza do Lučenca! Dokopy 55 hlinených sôch vojakov a dve sochy koní čínskej terakotovej armády uvidia návštevníci pripravovanej výstavy, ktorá bude od 14. septembra do 30. novembra sprístupnená v priestoroch neologickej synagógy v Lučenci.

Unikátna výstava

Podľa organizátorov ide o certifikované kópie vojakov, pričom každá socha váži 150 až 180 kilogramov a kone vážia dokonca viac ako 600 kilogramov.

„Som nesmierne rada, že sa nám podarilo usporiadať takúto unikátnu výstavu a poskytnúť občanom i návštevníkom nášho mesta nevšedný zážitok, ktorý bezpochyby čínska terakotová armáda ponúka,“ povedala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Podľa slov predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera bol Lučenec ako miesto na túto výstavu zvolený strategicky.

Chcú prilákať Maďarov

„Okrem návštevníkov zo Slovenska máme potenciál osloviť tiež maďarských turistov, ktorí sa tak ocitnú v našom kraji a môžu spoznať aj iné zaujímavé lokality južného regiónu,“ objasnil.

Na príprave výstavy sa podieľa spoločnosť Govin Group, BBSK, mesto Lučenec, Novohradské múzeum a galéria a LUKUS – Mestské múzeum Lučenec.

Vzácny objav

Čínska terakotová armáda bola objavená v roku 1974 neďaleko mesta Si-an v provincii Šen-si. Robotníci sužovaní suchom sa rozhodli vykopať studňu a namiesto vody našli niekoľko sôch koní a vojakov.

Armáda sa skladá prevažne z vojakov, ale súčasťou nálezu sú aj vojnové vozy, hudobníci, akrobati či úradníci. Väčšina sôch je v mierne nadživotnej veľkosti (1,83 – 1,95 m), ale sú tu i sochy v zmenšenej mierke.

Odhadovaný počet postáv je viac ako 8000 bojovníkov, 130 vozov s 520 koňmi. Terakotovú armádu dal vytvoriť cisár Š’-chuang-ti v 3. storočí pred Kr. na ochranu hrobky. Od roku 1987 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dnes patrí toto mauzóleum k najväčším čínskym pamiatkam. Zaujímavosťou je, že každá socha má iný výraz v tvári.

Po Poprade je metropola Novohradu druhým mestom na Slovensku, kde bude hlinená armáda vystavená.

Pozrite si v galérii, ako to na výstave pod Tatrami vyzeralo!

Výstava Terakotovej armády pod Tatrami
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM