Boris Macko Kultúra

Lákadlá najbližších siedmich dní v kocke: 10 NAJ akcií v Lučenci a okolí

Nový školský rok odštartoval, no nepriniesol len povinnosti pre žiakov a študentov. Tešiť sa môžeme aj na pestré príležitosti na trávenie voľných chvíľ!

Ilustračný obrázok k článku Lákadlá najbližších siedmich dní v kocke: 10 NAJ akcií v Lučenci a okolí
Foto: Boris Macko

POÉZIA KAMENINY

5.9. 2016 – 11.9. 2016, Bebekova veža, Fiľakovský hrad

Jedinečná možnosť vidieť kameninové a keramické výrobky v malebnom prostredí Fiľakovského hradu. Vystavené výrobky sú majstrovským dielom niekdajšej rožňavskej kameninovej manufaktúry. Exponáty pochádzajú z Baníckeho múzea v Rožňave, Východoslovenského múzea v Košiciach a Gemersko – malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Výstava potrvá až do 13. novembra 2016.

VÝSTAVA Z REKONŠTRUKCIE KOSTOLA

5.9. – 11.9. 2016, Fiľakovo

Ďalšiu jedinečnú výstavu ponúka Hradné múzeum vo Fiľakove. Fotografická výstava s názvom „Reštaurovanie svätyne kostola nanebovzatia P. Márie vo Fiľakove“ je časovým prierezom reštaurátorských prác.

JESENNÝ DIVADELNÝ FESTIVAL

5. – 11.9. 2016, Mestské kultúrne stredisko Fiľakovo

Divadelné predstavenia známych aj menej známych autorov ponúka IV. jesenný divadelný festival vo Fiľakove. Predstavia sa tu divadelné súbory z Poľska, Maďarska aj Slovenska. Diváci sa môžu tešiť na také známe hry ako Hamlet, či Vraždy v Elsinore od Shakespeara, ale aj rozprávkové predstavenia.

ADVOKÁCIA VČERA A DNES

6.9. – 9.9. 2016, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Využite poslednú možnosť a pozrite si jedinečnú výstavu venovanú histórii aj súčasnosti advokácie. Odvíja sa na jednotlivých paneloch, ktoré mapujú jej vývoj od starého Ríma po súčasnosť. V doslovnom preklade je advokát ten, kto je privolaný na pomoc. Výstava ako celok je výsledkom spolupráce Univerzitnej knižnice Bratislava a Slovenskej advokátskej komory. Potrvá do konca tohto mesiaca.

EVA ČABOVÁ – DOTYKY LETA

2.9. 2016 – 4.9. 2016, Dom matice slovenskej, Lučenec

Eva Čabová žije a tvorí v Lučenci. Výstava „Dotyky leta“ je súbor pastelov venovaný letnej tematike a zachytáva prevažne prírodu Novohradu. No nájdu sa tu aj obrázky približujúce atmosféru vzdialených krajín.

IQLANDIA

5. – 18. 9. 2016, OC Galéria Lučenec

Unikátna interaktívna výstava Iqlandia s 34 vystavenými zaujímavými exponátmi a panelmi optických klamov. Rôzne fyzikálne javy tu budú vysvetlené a predstavené zábavnou formou, ktorá má prilákať hlavne deti a mládež.

BZOVSKÉ SKLÁRSKE DNI

7.9. – 11.9. 2016, Dolná Bzová pri starej sklárskej peci

Jedinečné podujatie predstavuje stretnutie miest a obcí z Novohradu a Podpoľania, v ktorých sklári z Moravy a Nemecka založili sklárne. V programe nebude chýbať ukážky tavenia skla v dobovej sklárskej peci, či vystúpenia folklórnych skupín.

PRESSBURGER KLEZMER BAND

9.9. 2016 o 18.00, Synagóga Lučenec

Jedinečný koncert do synagógy v Lučenci, ktorý sa uskutoční pri príležitosti pamätného dňa obetí holokaustu a tiež vernisáže diela Memento od Petra Kalmusa. Prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy známou ako klezmer, je zároveň najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru.

SCIENCE SHOW

11.9. 2016 14.30 a 16.30, OC Galéria

Science show, ktorú predvedú vyškolení pracovníci Science centrum VIDA, Brno. Show trvá 45 minút, je plná zaujímavých pokusov s ohňom, tekutým dusíkom a ďalšími zaujímavými prvkami.

BZOVSKÉ SKLÁRSKE DNI

7.9. – 11.9. 2016, Dolná Bzová pri starej sklárskej peci

Jedinečné podujatie predstavuje stretnutie miest a obcí z Novohradu a Podpoľania, v ktorých sklári z Moravy a Nemecka založili sklárne. V programe nebude chýbať ukážky tavenia skla v dobovej sklárskej peci, či vystúpenia folklórnych skupín.

Pozrite si v našej fotogalérii letné zábery z ulíc Lučenca!

Čítajte tiež:

TOP 10 septembrových akcií. Poznačte si to naj, čo sa chystá v Lučenci a okolí

FOTO: Lučenecký rodák významne obohatil kultúru. Napriek tomu upadol do zabudnutia

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Lučenca
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM