Prokop Slováček Rôzne

Liečivá baza je späť na scéne. Teraz už je naozaj čierna + RECEPT

Bazu počas sezóny využijeme dvakrát. Zber kvetov máme za sebou, teraz sú na rade plody. Sú mimoriadne účinné napríklad pri liečbe zapálených nervov.

Ilustračný obrázok k článku Liečivá baza je späť na scéne. Teraz už je naozaj čierna + RECEPT
Zdroj: TASR

Baza čierna svojim názvom tak trošku mätie. Volá sa síce čierna, no populárna je hlavne pre biele kvety, ktoré zberáme v júni a v júli a využívame ich v kuchyni i v ľudovom liečiteľstve.

Dozreté kvety sa zmenia na čierne bobuľky plné liečivej šťavy. Tie sú menej populárne ako kvety, ale sú rovnaké liečivé. Plody už začínajú pomaly dozrievať.

Ako spracovať bobuľky

Plody bazy by sa v čerstvom stave nemali jesť vo väčšom množstve, mohlo by vás prehnať. Môže za to látka sambunigrín. Ako ich teda využiť? Na výrobu lekvárov, štiav, sirupu, robí sa aj bazové víno, alebo môžete plody klasicky zavariť. No a potom je tu aj ďalšie možnosť – sušenie.

Sušenie plodov, ktorých sa na jedom kvetenstve nachádzajú stovky, treba začať na slnku a postupne ich dosušiť v sušičke, alebo teplovzdušnej rúre (otvorené dvierka, do 50 stupňov). Potom ich môžeme pohodlne skladovať v sklenených nádobách, pridávať si ich do čaju, do misky s müsli, alebo do jogurtov. Sú účinné aj pri migréne, nespavosti či bolestiach hlavy. Usušené navyše krásne voňajú.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zabudnuté ovocie: Moruša je súčasť čínskej medicíny s mnohými účinkami

Pomôže vám s nervami

Plody obsahujú cukry, kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín, vitamíny C a A, skupinu vitamínov B a kyselinu pantoténovú. Ale to asi nie je až tak podstatné vedieť. Dôležité sú liečivé vlastnosti čiernych bobuliek.

Sú schopné tíšiť bolesti nervového pôvodu. Pomáhajú pri zápaloch nervov, napríklad trojklanného či sedacieho. Sú veľmi liečivé v prípade vyskočenej platničky. Pri všetkých spomenutých sa odporúča užívať lekvár, sirup, alebo šťavu, ak to dokážete odhadnúť tak tri krát denne by to malo byť asi za hrsť plodov. Ale nič nepokazíte ak dávka bude väčšia či menšia.

RECEPT

Sirup čierny ako uhoľ a sladký ako med

Potrebujeme:

  • Plody bazy čiernej (cca 1 kg), ½ kg cukor, voda

Postup:

  • Na cca 1 kg bobuliek bazy čiernej pridáme ¼ litra vody a varíme spolu 15 minút. Masu potom pretlačíme cez sitko. Do litru šťavy, ktorú sme získali dáme ½ kg cukru (je na vás aký použijete). Počkáme kým sa cukor úplne nerozpustí a okamžite plníme do fliaš.
  • Sirup by mal vydržať v špajzy aj rok, ak ho otvoríte, skladujte ho v chladničke. Pije sa ako klasický sirup, rozriedený vodou, môžete pridať citrón, lístky mäty či medovky. Bez riedenia je to liek, užívajte jednu polievkovú lyžicu tri krát denne.

Mohlo by vás zaujímať: Zázrak z prírody: Viete, kam sa v Bratislave vybrať na bazu?

Baza čierna - plody
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM