Anton Hrachovský Správy

Lieky pre seniorov a MHD v špeciálnom režime: Primátorka hovorí o opatreniach, VIDEO

Mesto zabezpečí seniorom donášku liekov. Zmeny nastali aj v spojoch MHD. A koľko ľudí je v karanténe?

Ilustračný obrázok k článku Lieky pre seniorov a MHD v špeciálnom režime: Primátorka hovorí o opatreniach, VIDEO
23
Galéria
Zdroj: Boris Macko

Aj v pondelok 23. marca zasadal v Lučenci krízový štáb mesta, ktorý zvolala primátorka Alexandra Pivková. Opäť bolo prijatých niekoľko mimoriadnych nariadení na zabránenie šírenia nákazy novým koronavírusom.

Nová služba pre seniorov

Mesto sa pre seniorov rozhodlo spústiť novú službu – donášku liekov. Fungovanie bude v koordinácii s mestom a zabezpečovať ju bude lekáreň v nemocnici.

„Ide o službu, ktorá bude zabezpečovať len donášku nevyhnutných liekov a nutričnej výživy a nie donášku farmaceutických doplnkov. Zamestnanci lekárne vyhodnotia, do akej miery je potreba daného lieku akútna,“ informuje radnica s tým, že služba je určená najmä pre seniorov nad 65 rokov, ľudí v karanténe a podobne.

V prípade záujmu treba telefonicky kontaktovať svojho obvodného alebo odborného lekára a požiadať ho o vystavenie elektronického receptu. Lieky je potrebné objednávať si telefonicky v pracovných dňoch od 8:00 do 15:00 na tel. č. 0950 755 055. Le­káreň v spolupráci s mestom zabezpečí doručenie liekov do domácnosti v rozmedzí 24 až 48 hodín od nahlásenia.

MHD pozastavuje niektoré linky

V záujme ochrany zdravia vodičov mesto žiada cestujúcich, aby neobsadzovali prvý rad sedadiel za vodičom. „Pripomíname, že pri cestovaní v mestskej hromadnej doprave je povinné nosenie rúška alebo inej ochrany úst a nosa. Pri manipulácii s hotovosťou v autobusoch prosíme verejnosť, aby ste minimalizovali platbu cestovného hotovosťou, respektíve si pripravili presnú čiastku,“ dodalo vedenie mesta.

Mestská hromadná doprava premáva od utorka 24. marca v obmedzenom režime. Linka 1 a 3 funguje podľa prázdninového grafikonu. Linka 2 taktiež premáva ako počas prázdnin, ale nechodí na zastávku Cintorínska. Linka 4 a 5 je do odvolania pozastavená.

Lučenec zatiaľ „čistý“

Mesto zachytilo šíriace sa informácie o dvoch infikovaných občanoch v susednom okrese Veľký Krtíš. „Vzhľadom na to, že sa jedná o spádovú oblasť Lučeneckej nemocnice, ktorá disponuje infekčným oddelením, chápeme možné obavy obyvateľov. V tomto prípade môžeme všetkých upokojiť," dodala primátorka Pivková.

"Obidvaja občania majú v tomto okrese trvalý pobyt, ale dlhodobo žijú a pracujú v Bratislave, kde aj aktuálne absolvujú domácu karanténu,“ dodala primátorka s tým, že v Lučenci je aktuálne 154 obyvateľov v karanténe.

V rámci okresu Lučenec a Poltár podstupuje domácu karanténu 517 občanov. Tento počet počas víkendu mierne stúpol, ale nie je to už taký nárast, ako tomu bolo v priebehu minulého týždňa. Radnica vyzýva ľudí, aby dodržiavali všetky karanténe opatrenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM