Michaela Mozolányová Kultúra

Literárny Lučenec: Pozrite sa s čím zabodovali naše mladé talenty

Do VII. ročníka súťaže Literárny Lučenec sa zapojilo 105 amatérskych autorov, ktorí poslali do súťaže spolu až 255 literárnych prác. Pozrite sa, ako dopadli v tomto literárnom súboji Lučenčania.

Ilustračný obrázok k článku Literárny Lučenec: Pozrite sa s čím zabodovali naše mladé talenty
Foto: Michaela Mozolányová / Zdroj: Dnes24.sk

Novohradská knižnica už s tradíciou od roku 2007 vyhlasuje celoslovenskú literárnu súťaž vo vlastnej tvorbe, poézia, próza pre deti, mládež a dospelých, Literárny Lučenec, ktorá nadväzuje na súťaž v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička, a je venovaná na pamiatku významnej slovenskej spisovateľke Božene Slančíkovej – Timrave.

"Súťaž je vyhlasovaná začiatkom letných mesiacov príslušného roka, aby sme zabezpečili dostatočný priestor k vlastnej tvorbe oslovených autorov. Naša knižnica okrem vplývania záujmu o čítanie, návštevu knižnice s poskytovaním najrozmanitejších aktivít a zážitkov, ktoré ponúka iba kontakt s knihou, dáva možnosť aj v rámci literárnej súťaže prezentovať vlastnú tvorbu, možnosť porovnať svoj talent s tými, ktorí sa literárnej tvorbe venujú dlhšiu dobu,“ uviedla Daša Filčíková, riaditeľka Novohradskej knižnice.

Do VII. ročníka literárnej súťaže sa zapojilo 105 amatérskych autorov, ktorí súhrnne zaslali do súťaže 255 literárnych prác. Odborná porota v zložení Elena Melicherová, predsedníčka, Eva Štefancová a Klára Volentová na ocenenie celkovo navrhli 23 autorov, v rámci ktorých boli udelené aj mimoriadne ceny. Cena primátorky mesta Lučenec, Cena riaditeľky Domu Matice slovenskej v Lučenci a Cena riaditeľky Novohradskej knižnice, Lučenec.

Druhé miesto v prvej kategórií – próza, porota udelila Barbore Havranovej (14), zo Základnej školy na Kubínyiho námestí, za poviedku “Aj anjeli existujú”. "Je to príbeh dievčaťa, ktoré sa musí okamžite rozhodnúť ako konať v nečakanej a vypätej situácií. Musí sa vyrovnať so stratou najbližšieho a najpotrebnejšieho človeka – matky. Na svoj vek je to vynikajúco zvládnutá téma bez zbytočného sentimentu.“ povedala Daša Filčíková.

Tretie miesto v druhej kategórií, poézia, porota udelila Danielovi Szóovi (19), z Gymnázia B.S. Timravy, za Dve básne bez názvu.

Tretie miesto v druhej kategórií – próza, porota udelila Bianke Feketeovej (18), zo Súkromného gymnázia v Lučenci, za Pohľad na predajnú “lásku” spoločníčky v protipóle so spomienkami na skutočnú lásku. ,,Na malom priestore šikovne zvládnuté pocity mladej ženy milovanej za/pre peniaze.“ uviedla D. Filčíková.

Cena primátorky mesta Lučenec bola udelená Frederike Takáčovej (13), zo ZŠ Vajanského, za báseň “Moja báseň o Lučenci”. Pohľad 13 ročného dievčaťa na rodné mesto s nádychom sarkazmu – áno, chýba nám už “len” R2.

Foto: NkLc

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM