Rôzne Správy

Ľuboreč sa môže pochváliť výhodnou polohou: Vedeli ste, koľko má mostov? FOTO

Celkovým počtom obyvateľov patrí Ľuboreč medzi menšie obce, katastrálne sa však radí k tým väčším. Konkurovať môže aj Lučencu.

Ilustračný obrázok k článku Ľuboreč sa môže pochváliť výhodnou polohou: Vedeli ste, koľko má mostov? FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban

Poloha na hlavnej ceste medzi dvoma okresnými mestami Novohradu je jednou z výhod obce Ľuboreč v Lučeneckom okrese. Hovorí to jej starosta Marcel Šupica.

Výhodná poloha

„Máme približne 350 obyvateľov a počet ľudí mierne rastie. Veľa mladých rodín sa k nám sťahuje, prípadne nechcú odísť. Výhoda, čo sa týka dostupnosti, je, že sme medzi Lučencom a Veľkým Krtíšom. Cítiť to aj na množstve spojov, dopravnú obslužnosť máme zabezpečenú bez problémov,“ skonštatoval Šupica.

Túto skutočnosť považuje za výhodu aj pre obyvateľov, ktorí za prácou dochádzajú.

„Priamo v obci sa zamestnávatelia nenachádzajú, len miestne potraviny, ktoré v oboch prípadoch zamestnávajú živnostníkov. Ľudia tak za prácou dochádzajú do obidvoch okresných miest,“ konkretizoval starosta s tým, že súvisiacou výhodou je situovanie dediny, keďže hlavná cesta neprechádza jej centrom, ale iba po úplnom okraji. „Takže cestu tu máme, ale jej negatívne dôsledky nepociťujeme,“ do­dal.

Dedina s 5 mostami

V súvislosti s hlavnou cestou musela samospráva podľa jeho slov riešiť aj jednu nevýhodu v podobe chýbajúceho chodníka, na ktorý však dedina má spravený projekt aj vydané stavebné povolenie. „Vlani sa nám podarilo získať mimoriadnu dotáciu 30 000 eur z rezervy predsedu vlády. Rovnakú sumu sme doložili a časť chodníka vybudovali. Je to však necelá polovica a na zvyšok potrebujeme ešte 100 000 eur, ktoré teraz zháňame,“ ozrejmil Šupica.

Hoci je Ľuboreč malá dedina, má až päť mostov, z ktorých jeden podľa starostu potrebuje opravu s nákladmi okolo 50 000 eur.

„Pre obec s rozpočtom 120 000 eur je to slušná ‚pálka‘. Takže to je náš druhý väčší aktuálny projekt a tretím je príprava náučného chodníka okolo Ľuborečských dubín,“ zhrnul.

Kataster skoro ako Lučenec

Ľuboreč sa nachádza neďaleko hranice s Maďarskom, avšak táto národnosť je v nej zastúpená len symbolicky. „Podľa posledného sčítania obyvateľov máme iba jedného takéhoto občana, ostatní sú všetci slovenskej národnosti,“ priblížil Šupica a pokračoval, že celkovým počtom obyvateľov patrí Ľuboreč medzi menšie obce, katastrálne sa však radí k tým väčším.

„Náš kataster má 3 167 hektárov, čo je zhruba len o sto hektárov menej ako mesto Lučenec. Pre veľkosť katastra u nás pôsobia až tri poľovnícke združenia,“ podotkol.

V priloženej fotogalérii nájdete aj zábery z obce Ľuboreč a jej okolia!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Obec Ľuboreč a jej zaujímavosti
9
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM