Eliška Šándorová Rôzne

Lučenčan Marek Danko vykročil na dráhu hudobného priemyslu a urobil dobre!

Marek Danko (21) alias Mark Dann je novým producentom vo vydavateľstve Mira Jaroša. Rodák z Lučenca sa prvým singlom The Way zapísal do povedomia ľudí. Odkiaľ a kam vedie „cesta“ talentovaného umelca?

Ilustračný obrázok k článku Lučenčan Marek Danko vykročil na dráhu hudobného priemyslu a urobil dobre!
7
Galéria
Zdroj: FB Mark Dann

Hoci je Marek pomerne mladý, na svoj vek má na konte viac úspechov ako rokov. V detstve mu učarovali tóny klavíra a už ako 15-ročný nahrával klavírne cover verzie známych slovenských, ale aj svetových pesničiek.

V roku 2012 sa stal víťazom talentovej súťaže PaSA má talent v Lučenci, kde si ho všimol známy slovenský spevák a producent Miro Jaroš. Dnes už hudobne spolupracuje s populárnymi interpretmi slovenského šoubiznisu a má za sebou veľa úspešných projektov, singlov a albumov.

Najnovšie ste sa stali aj novým producentom vo vydavateľstve Mira Jaroša…

Áno, je to tak. S Mirom spolupracujem už piaty rok, avšak doteraz som sa venoval predovšetkým jeho projektom ako skladateľ alebo autor hudby. Dnes už spoločne riešime okrem toho aj môj vlastný producentský projekt Mark Dann. Začiatkom tohto roka som mu púšťal nejaké nápady, ktoré sa mu páčili a povedal, že by to mohlo fungovať. Odvtedy patrím pod jeho vydavateľstvo Galgan music a pred mesiacom sme zverejnili môj prvý singel The Way.

Na spoluprácu pri nahrávaní pesničky The Way oslovil talentovaného mladého speváka Martina Císara, ktorého môžete poznať aj zo šou Hlas Česko Slovenska.

Zdroj: YouTube.com

Na konte máte aj autorský podiel u iných spevákov. S kým ste ešte spolupracovali?

Z tých známejších interpretov som okrem Mira Jaroša autorsky spolupracoval s Dominikou Mirgovou, Riccom a Claudiou, rapperom Kalim, Suverenom…

Do mekky nášho šoubiznisu, teda do Bratislavy, ste sa museli presťahovať. Kde najradšej trávite čas, keď ste v Lučenci?

Vyrastal som vo Vidinej pri Lučenci. Kvôli hudobným povinnostiam som sa po skončení Pedagogickej a sociálnej akadémie v Lučenci presťahoval žiť do hlavného mesta. Bolo to v septembri 2015. Do svojho rodiska sa vždy veľmi rád vraciam. Tam sa cítim doma! Nemusím nič riešiť, len sa naplno venujem svojej rodine a kamarátom. Ten pocit je na nezaplatenie. Aj môj prvý videoklip k pesničke The Way sme pred mesiacom natáčali práve v Lučenci a v okolí.

Mark Dann
7
Galéria
Zdroj: FB Mark Dann

Názov singlu The Way znamená Cesta. Nedá mi neopýtať sa, kam sa uberá tá vaša, resp. kam by ste chceli, aby vás či už ako umelca alebo všeobecne človeka, priviedla v živote?

Moja cesta sa v súčastnosti uberá smerom, ktorý som si už ako dieťa vysníval. Možno aj vďaka tomu, že mi osud posiela do cesty zatiaľ len tých správnych ľudí, ktorí ma motivujú a podporujú v každej situácii.

Kto sú tí najbližší, ktorí vás na nej sprevádzajú?

Od detstva som cítil najväčšiu podporu od svojich rodičov a brata. Časom sa moja „rodina“ rozrástla a dnes už do nej patrí aj moja priateľka, môj tím, fanúšikovia a všetci, ktorí vo mňa veria.

V skladbe sa spieva: „Včera si mi vzala srdce, ty vieš. Teraz ja neviem čo sa deje…“ Komu momentálne patrí vaše srdce? :-)

Určite mojej priateľke, ktorú som už spomenul vyššie. Obdivujem ženy hudobníkov. O chvíľu to bude šesť rokov, čo sme spolu a ďakujem jej za to, že to so mnou zvláda aj napriek mojej pracovnej vyťaženosti.

Kedy sa vaši rodáci môžu tešiť na najbližšie vystúpenie?

S viceprimátorom Lučenca p. Baculíkom sme v kontakte a vždy, keď mesto organizuje nejakú akciu, zavolá mi a snažím sa v rámci možností dohodiť niekoho do programu. Nedávno som sa dozvedel, že 12. decembra budeme mať s Mirom Jarošom vianočný koncert u nás v lučeneckej synagóge, na čo sa veľmi teším!!!

…tak želáme šťastnú C/cestu… :-)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM