Simona Husaniková Samospráva

Lučenčania ako psíčkari: V meste je vyše 1 500 psov, aké plemená sú v obľube?

Nie nadarmo sa hovorí, že pes je najlepším priateľom človeka. Málokto totiž vie opätovať lásku tak nezištne a úprimne, ako to malé chlpaté stvorenie. Štvornohých kamarátov milujú aj Lučenčania.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania ako psíčkari: V meste je vyše 1 500 psov, aké plemená sú v obľube?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Najrozšírenejšie plemeno je kríženec

Psíkov v Lučenci je naozaj veľké množstvo. Informácie o nich sme zisťovali u Márii Sujovej, ktorá ma na starosti daň z nehnuteľností PO a miestnu daň za psa. Podľa zistení je v meste aktuálne k dnešnému dňu chovaných až 1 531 psov. Najrozšírenejšie plemeno v Lučenci je kríženec (382). Za ním je Nemecký ovčiak (142). Na treťom mieste je Yorkshirský teriér (112). Zoznam uzatvárajú menej známe rasy, napr. Bandog, Koliva border, Lhassa Apso, či King chares.

Zoznam psov

,,Zoznam psov, ktorý by si vedeli obyvatelia Lučenca pozrieť zatiaľ neexistuje, ale pripravuje sa v takej podobe, že zoznam bude obsahovať adresu, kde sa pes nachádza, plemeno a počet psov na tej adrese," povedala Mária Sujová.

Pes musí byť zaevidovaný

Ako a akým spôsobom treba evidovať a zdaňovať psov je uvedené v zákone č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov.
Predmetom dane za psa je pes starší ako 6 mesiacov chovaný fyzickou osobou alebo právnickou osobou. Predmetom dane za psa nie je pes chovaný na vedecké účely a výskumné účely, pes umiestnený v útulku zvierat, pes so špeciálnym výcvikom na sprevádzanie nevidomej osoby a pes, ktorého vlastní občan s ťažkým zdravotným postihnutím.
,,Ak si vlastníci psov nesplnia daňovú povinnosť (t.j. prihlásiť si psa) Mesto Lučenec ako správca dane vyzýva vlastníkov psov na podanie daňového priznania v zmysle zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok), prípadne ide na miestne šetrenie a pod," ozrejmila Mária Sujová.
Pre psíčkarov má mesto pripravené aj potrebné pomôcky. Sáčky na psie exkrementy sa nachádzajú na oddelení dopravy a životného prostredia, kde si ich majitelia psov môžu vyzdvihnúť bezplatne. ,,Čo sa týka sáčkov, košov na exkrementy prípadne výbehy a informácie o podmienkach držania psov na území mesta sa môžte informovať na Mestskom úrade, oddelení dopravy a životného prostredia č. tel. 4307211," uzavrela Mária Sujová.
Výbeh pre psy sa nachádza napríklad aj v mestskom parku (bývalé detské ihrisko).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM