Michaela Mozolányová Rôzne

Lučenčania pôsobiaci v Bratislave? Na zvezenie domov využívajú Facebook!

Potrebujete cestovať za prácou či školou do Bratislavy, Brna alebo dokonca Prahy a späť domov? Na Facebooku funguje skupina, vďaka ktorej majú Lučenčania možnosť získať lacnejšiu a pohodlnejšiu alternatívu k bežnej doprave - vozia sa totiž navzájom. Ako to celé funguje?

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania pôsobiaci v Bratislave? Na zvezenie domov využívajú Facebook!
Zdroj: Dnes24.sk

Facebooková skupina Cestujeme RS-LC-BA-Brno-Praha má už takmer 300 členov. Sú nimi študenti, ale aj pracujúci, ktorí musia dochádzať do Bratislavy, Brna či Prahy alebo cestujú späť do Lučenca alebo Rimavskej Soboty. Vďaka spojeniu na sociálnej sieti našli lacnejšiu a často aj rýchlejšiu alternatívu k autobusom či vlakom. Táto skupina je otvorená a môžete tu pridávať aj prezerať si inzeráty prez pridania adminom.

Existuje však aj uzavretá skupina Cestujeme BA-NR-ZV-LC ktorá má už vyše 1850 členov, ale o pridanie do nej treba požiadať admina. „Skupina bola vytvorená pre ľudí čo cestujú na trase Bratislava – Nitra – Zvolen – Lučenec, prípadne Poltár – Rimavská Sobota a späť. Skupina je pre tých, čo hľadajú odvoz alebo hľadajú pasažierov,“ píše sa v tejto facebookovej skupine.

Ako zohnať dobrý odvoz?

Do skupiny stačí napísať požiadavku s približným miestom, odkiaľ by ste chceli cestovať, časom odchodu a kontaktom na seba, prípadne si prejsť posledné príspevky a zistiť, či niekto neponúkol odvoz. Potom už len čakáte na reakcie. Ak do Bratislavy alebo Prahy cestujete vlastným autom, môžete o tom informovať ostatných, napísať počet voľných miest, navrhnúť cenu za odvoz a umožniť tak ostatným cestovať s vami. Získate tak spoločnosť na cestu, ale aj nezanedbateľných pár eur na benzín.

V dobe, keď autobusy a železnice zvyšujú cestovné je takáto forma dopravy veľmi užitočná a markantný rozdiel ocenia hlavne pracujúci. Do hlavného mesta sa autom dostanete podstatne rýchlejšie a cesta pritom veľa nestojí. Pokiaľ ste šoférom vy a podarí sa vám nazbierať troch – štyroch spolujazdcov, dokážete tak pokryť aj celé náklady na pohonné látky.

Skúsenosti z ciest

Janka (21) z Lučenca má s takýmto cestovaním dobré skúsenosti. ,,Občas využijem takéto cestovanie…hlavne vtedy, keď potrebujem ušetriť pár eur. Vtedy sa to naozaj oplatí. Zatiaľ som nemala žiadny problém a spoznala som sa s novými ľudmi.“ uviedla.

Nie všetci však majú dôveru k takémuto cestovaniu. ,,Určite by som túto možnosť nevyužila. Cestujem síce do Brna a späť minimálne raz za mesiac, ale radšej idem vlakom alebo autobusom. Zdá sa mi to bezpečnejšie. Nikdy neviete čo sa z toho neznámeho človeka môže vykľuť.“ netajila obavy z takéhoto cestovania študentka Ľubica (24) , ktorá zároveň aj pracuje.

Opatrnosť nadovšetko

Či sa k niekomu pridáte alebo naopak, zoberiete záujemcu o odvoz, to je už na vás. Pri využívaní takýchto služieb je však namieste byť aj opatrní a snažiť sa už vopred znížiť riziko možných komplikácií. Oplatí sa tiež staviť na zopár rád, ktoré by si podľa polície mali brať k srdcu napríklad stopári. Tie ani pri „facebookovom odvoze“ nie sú na škodu.

Je dobré zapamätať si informácie o vozidle (evidenčné číslo, farba a podobne) a venovať od prvej chvíle dôslednú pozornosť vodičovi, jeho vzhľadu a správaniu, ako aj jeho prípadným spolucestujúcim. Ak je to možné, treba sa sadnúť na zadné sedadlo, aby ste mali dostatočný odstup a prehľad o vodičovi, a v prípade nevhodného správania mohli včas vystúpiť. V prípade najmenšieho podozrenia treba požiadať o zastavenie na otvorenom priestranstve, napríklad z dôvodov nevoľnosti alebo vykonania osobnej potreby.

V každej situácii je dôležité zachovať „chladnú“ hlavu. Pri pokuse o násilie, ak je to možné, sa treba snažiť riešiť situáciu útekom na frekventované miesto. Je vhodné mať pri sebe niečo na obranu, napríklad ochranný sprej, na škodu nie je naučiť sa aj zopár základných prvkov sebaobrany. V prípade úteku treba podľa možnosti čo najskôr upovedomiť políciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM