Boris Macko Kultúra

Lučenčania sa v lete nudiť nemusia. Jeden klik a akcie na týždeň máte ako na dlani

Ak neviete, kam za zábavou či oddychom v najbližších dňoch, radi vám poradíme. Čo všetko sa chystá počas týždňa v meste a jeho okolí?

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania sa v lete nudiť nemusia. Jeden klik a akcie na týždeň máte ako na dlani
Foto: Boris Macko

ARON GRÜNHUT

11. – 17. júla, Synagóga Lučenec

Výstava venovaná bojovníkovi za ľudské práva a záchranu Židov pokračuje v Synagóge. U nás takmer neznámy, no v zahraničí uznávaný človek zachránil počas II. svetovej vojny viac ako tritisíc Židov, pričom medzi nimi boli aj deti. Výstava potrvá do 21. augusta.

DETSKÁ SVADBA

13. júla o 17.00, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Hra na detskú svadbu bude prezentovať starobylé svadobné zvyky dolnozemských Slovákov v Srbsku – Kovačici. Takto sa hrávali malé deti na dedinách a spríjemňovali nedeľné popoludnia starším ľuďom sediacim na priedomí. Súčasťou podujatia je pozývanie na svadbu, vinše starejšieho, oddávača, svadobné vinše, tanec s mladuchou, káčerov tanec, tanec s metlou, či svadobné piesne. V programe vystúpia deti Slovákov žijúcich v Srbsku. Najviac ich pochádza práve z nášho regiónu Novohrad. Takmer 300 rokov zachovávajú naše tradície a slovenský jazyk.

JANKO HRAŠKO

16. júla o 16.00, altánok v Mestskom parku

Príjemné popoludnie sa dá stráviť aj na predstavení, ktoré si pre malých a veľkých pripravilo Divadlo z Domčeka. Ako už názov napovedá, ide o klasickú slovenskú rozprávku.

ĽALIE POĽNÉ

16. júla o 21.30, letné kino v Mestskom parku

Premietanie je súčasťou Lučenského kultúrneho leta. Dnes už kultový slovenský film o dvoch vojnových veteránoch z I. svetovej vojny, ktorí sa po skončení konfliktu snažia viesť normálny život a nájsť si nový domov.

POIPEĽSKÝ KULTÚRNY FESTIVAL

16. júla od 10.00, Radzovce

Podujatie začne súťažou vo varení guláša, no nebude chýbať ani bohatý kultúrny program. Vystúpi viacero kapiel a folklórnych súborov zo Slovenska a Maďarska.

VÝSTAVA MALIEB

do 31. júla, Mestské vlastivedné múzeum – galéria Fiľakovo

Výber z tvorby akademického maliara Alfréda Balázsa. Rodák z Lučenca sa venuje konkrétnemu žánru – napríklad portrétom, či zátišiu, skôr ide o subjektívne vnímanú nehmotnú podstatu. V jeho dielach dominujú sýte farby, charakterizuje abstraktné nefiguratívne maliarstvo.

GRÉCKO NA ÚSVITE DEJÍN

do 31. júla, Mestské vlastivedné múzeum Fiľakovo

Archeologická výstava venovaná obdobiu starovekého Grécka. Nielen milovníkom histórie sa oplatí prísť a zoznámiť sa s antikou. V regióne Novohradu je to jedinečná možnosť spoznať výnimočnú starovekú civilizáciu, ktorá je kolískou kultúrnej Európy.

Čítajte tiež:

Plot, ktorý rozdelil Lučenčanov. Dočká sa zelená labuť odstránenia železnej bariéry?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM