Ľubomíra Karmanová Správy

Lučenčania vyprevadili do neba legendu: S týmito dojímavými slovami sa lúčia blízki Janka Šufliarskeho (†74)

Na poslednej ceste ho prišli vyprevadiť desiatky priateľov, spoluhráčov, žiakov, športovcov, kolegov. Spomínajú na neho nielen ako na stredoškolského profesora, riaditeľa gymnázia, poslanca, trénera, hlásateľa extraligových stretnutí basketbalistov a futbalistov, ale aj ako láskavého človeka.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania vyprevadili do neba legendu: S týmito dojímavými slovami sa lúčia blízki Janka Šufliarskeho (†74)
Zdroj: TASR

Ján Šufliarsky bol stredoškolským učiteľom telesnej výchovy a slovenského jazyka, neskôr riaditeľom Gymnázia B.S.Timravy. „Bol to úplne dokonalý pán profesor,“ hovoria o ňom bývalí žiaci. „Vždy milý a asertívny, miloval svoju prácu a aj svojich študentov,“ spomínajú na svojho pedagóga.

„Keď som čakávala na MHD, vždy zastavil na svojom Ticu a odviezol ma do kostola. Už od rána robil dobré skutky,“ hovorí pani Baračková, ktorej spoločné cesty na nedeľnú omšu navždy zostanú v pamäti. „Keď sme sa stretli v kostole na choruse, vždy mi chlapsky stisol ruku na pozdrav a potom som počula jeho zunivý čistý hlas. Keď po obradoch odchádzal, vždy mi zakýval a úctivo poklonil hlavou,“ zaspomínala.

Čistý ako poltársky krištáľ

Aktívne hrával basketbal, v posledných desiatkach rokov patril k lídrom BK Veterán Albatros Lučenec. Ako prezident klubu ESO Lučenec získal titul majstra Slovenska v basketbale.

„V srdciach fanúšikov ostane nezmazateľne zapísaný ako nenapodobniteľný komentátor všetkých majstrovských basketbalových stretnutí Lučenca. Na jeho nezabudnuteľné bonmoty „čistý ako poltársky krištáľ", „čistý ako slza" alebo obľúbenú melódiu Glenna Millera „In the Mood „ určite nezabudneme,“ vyjadril za klub, ale aj celú basketbalovú rodinu Mojmír Sychra.

O tom, že osobnosť Jána Šufliarskeho nebola spätá len s Lučencom, svedčí aj smútok žilinských basketbalistov. „Neviem, či je to v Lučenci dostatočne známe, Janko miloval aj ľahkú atletiku. Behával vedľa takých československých velikánov atletiky ako boli reprezentanti Šteso, Molnár, Bende, Pavle a ďalší. Ich štafeta bola málo kedy poraziteľná v Československu,“ zalovil vo svojich spomienkach priateľ Milan Rožánek a dodal: „Teraz, keď prídem do Lučenca na basketbal, bude mi veľmi chýbať dobrý človek a kamarát, bez ktorého si nebudem vedieť predstaviť basketbalový zápas v Lučenci."

Hlas legendy

Zanietený športovec bude chýbať aj lučenským futbalistom. Manažér LAFC-u Ivan Janák na neho spomína ako na usmievavého človeka, vždy pripraveného poradiť a pomôcť.

„V našej futbalovej rodine pôsobil dlhé desaťročia ako hlásateľ. On nie len hlásil dianie na ihrisku, ale robil chute priaznivcom na futbal a hráčom na hru. S nadhľadom komentoval tak pozitívne, ako aj negatívne dianie na ihrisku a vždy veril nášmu mužstvu. Jeho „Lučenec do toho“ znelo vždy úprimne a povzbudivo.“

Hlas Janka Šufliarskeho sa stal v Lučenci legendou. „bude navždy prítomný na každom zápase na našom štadióne,“ dodal na záver Ivan Janák.

Posledná rozlúčka s Jánom Šufliarskym sa uskutočnila vo štvrtok (9. 4. 2015) o 13.00 v Mestskom cintoríne v Lučenci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM