Rôzne

Lučenčanka mieri pre cenu do Bruselu! V súťaži mladých prekladateľov uspela Sofia Gregorová

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila mená 28 víťazov 12. ročníka prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores (Mladí prekladatelia).

Ilustračný obrázok k článku Lučenčanka mieri pre cenu do Bruselu! V súťaži mladých prekladateľov uspela Sofia Gregorová
Zdroj: Pixabay.com

Ide o súťaž, ktorú eurokomisia tradične organizuje pre stredoškolákov zo všetkých členských krajín EÚ. Najlepší mladí prekladatelia z 28 členských krajín si prídu prevziať cenu do Bruselu a stretnú sa s profesionálnymi prekladateľmi pracujúcimi pre exekutívu EÚ.

Preklady textov boli venované téme Európskeho roka kultúrneho dedičstva. Prekladatelia Európskej komisie zapojení do organizácie súťaže víťazov vybrali z 3252 účastníkov zo 751 európskych škôl, ktoré sa tento rok zapojili do súťaže.

Na Slovensku sa do súťaže zapojilo 13 škôl a 58 žiakov. Porota rozhodla, že o najlepší preklad – z nemčiny do slovenčiny – sa zaslúžila Sofia Gregorová zo Súkromného gymnázia v Lučenci.

Súťaž Juvenes Translatores sa konala 22. novembra 2018 súčasne vo všetkých prihlásených školách. Súťažiaci využili 154 z 552 možných jazykových kombinácií v rámci 24 úradných jazykov EÚ. Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad organizuje súťaž Juvenes Translatores každoročne od roku 2007.

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM