Simona Husaniková Kultúra

Lučenec opäť ožil: Študenti a dobrovoľníci zažili Park B.S.Timravy

V stredu 26. júna prebehla v parku pred gymnáziom v Lučenci zaujímavá akcia. Počas celého dňa sa tu pracovalo na čistení a zveľaďovaní parku, tancovalo sa, diskutovalo, návštevníci si mohli vyskúšať textilný dizajn,či maľovať priamo v parku.

Ilustračný obrázok k článku Lučenec opäť ožil: Študenti a dobrovoľníci zažili Park B.S.Timravy
Zdroj: Dnes24.sk

Celodennú akciu ZAŽI PARK B.S.Timravy zorganizovalo občianske združenie YOUNG FOLKS LC, venujúce sa už druhý rok aktívnej participácií na pretváraní a hlavne na živote vo verejnom priestore. „V tento deň sme sa rozhodli uviesť do života túto zelenú časť mesta, ktorá na náš popud od zimy nesie meno Park B.S.Timravy. Okrem formálnych zmien v názve či častejšom čistení parku chceme pracovať aj na samotnej funkčnej náplni parku. Našou a študentskou víziou je spraviť z tohto parku miesto oddychu, relaxu, či učenia v prírode práve pre najprirodzenejšieho užívateľa parku – Gymnázium B.S.Timravy“ povedal Ivan Siláči, hlavný koordinátor YOUNG FOLKS LC.

Park B.S.Timravy žil už od rána

Už od skorých ranných hodín sme mohli v parku vidieť mladých ľudí s motykami, čakanmi, či hrabľami ako začínajú aktívne pretvárať verejný priestor. Samotný park dalo Mesto Lučenec pred konaním akcie vykosiť a vykonal sa základný obrezávanie živých plotov, takže študentom sa pracovalo oveľa ľahšie. Sprievodným programom počas celého dňa bolo maľovanie. Zo stojanov, na ktorých umelci začínali sme sa postupne prepracovali k pretváraniu lavičiek, košov a najmenší druháčikovia zo základnej školy sa vyšantili s kriedami na ploche pred pamätníkom. O desiatej si návštevníci a dobrovoľníci vypočuli názory autorov vízie premeny parku, primátorky Alexandry Pivkovej a riaditeľky gymnázia Eleny Melicherovej. Pani primátorka podporuje vo veľkej miere všetky aktivity vedúce k oživeniu verejných priestorov v meste a preto si nenechala možnosť vyjadriť aj postoj samotného vlastníka parku – Mesta Lučenec. Riaditeľka gymnázia rovnako tak prispela svojím príspevkom k riešenému územiu. Diskusia bola plná podnetov, verejnosť sa s nadšením zapájala a nechýbali ani názory nedávno „derivovaných“ umelcov Lučenca – Mirky Gaberovej, Dominiky Jackuliakovej a Juraja Gábora.

Návštevníci si užili bohatý kultúrny program – priestor dostali začínajúce talenty

Po diskusii dostal priestor tanec ulice. FLOOR ROCKERZ, ako si toto kvarteto začínajúcich, no skvelých tanečníkov z Lučenca hovorí, predviedli svoju tanečnú show. To, že tancujú hlavne pre radosť bolo vidno z každého ich pohybu. Za predvedený výkon boli odmenený búrlivým potleskom a jasotom publika. Rovnako ako tanečné umenie sme si mohli vyskúšať aj textilný dizajn v podaní Zuzky Trtolovej, študentky textilnej tvorby na VŠVU v Bratislave. Práce na čistení parku pokračovali do poobedných hodín. Pracovné poobedie spríjemnili svojim vystúpením žiaci druhého ročníka zo IV. ZŠ pod vedením pani učiteľky Kurekovej. Okrem spevu výrazne pomáhali v prácach začo im patrí asi najväčšia vďaka tejto akcie. Boli úžasní. Samotná akcia bola zavŕšená DJ setom dvojice MARCUS & THOMASSI. Pre dobrovoľníkov to bola odmena za celodennú námahu a drinu a pre návštevníkov spestrením stredajšieho podvečera. „Nechcelo sa nám odísť, preto sme v parku zotrvali v rozhovoroch až do pol ôsmej večer. Skonštatovali sme že takéto akcie majú zmysel pre uvedomovanie si ako správne užívať verejný priestor a jeho potenciál.“ dodal na záver Ivan.

Za spoluprácu ďakujem Ivanovi Siláčimu a za fotky Bianke a Nina Pacherovým :)

Park B.S.Timravy ožil vďaka študentom a dobrovoľníkom.
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM