Ľubomíra Karmanová Správy

Lučenec z vtáčej perspektívy: Takéto zábery dostanú každého

Koho by nelákal pohľad na svet z vtáčej perspektívy? Známe, aj menej známe miesta môžete takto prostredníctvom zaujímavých videí vidieť na internete. Prezentačné video, ktoré ponúka na obdiv jeho krásy z výšky, má aj Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Lučenec z vtáčej perspektívy: Takéto zábery dostanú každého
Zdroj: Dnes24.sk

Budovy pri prechádzkach mestom nikdy neuvidíte tak, ako z vtáčej perspektívy. Park, ulice, školy, námestia… Z výšky na všetko získate úplne iný uhol pohľadu. Dnes už k tomu nepotrebujete výhliadkový let vrtuľníkom. Postačí video natočené zaujímavou technikou. "Z vtáčej perspektívy sa natáčajú videá pomocou takzvaných dronov. Sú to väčšinou quadrokoptéry, ale niektoré majú aj viac vrtuliek ako štyri pre lepšiu ovládateľnosť. Podľa počtu vrtuliek sa aj tak nazývajú hexakoptéra, oktokoptéra,“ vysvetľuje autor prezentačného videa o Lučenci Peter Kollár.

Ovládanie takéhoto dômyselného vynálezu nie je jednoduché. Vyžaduje to prax. On sám, napriek tomu, že je skúsený kameraman, dron ovládať nevie. Na videu preto spolupracoval s kolegom Gáborom Jéneiom.

„Pri natáčaní s kvadrokoptérou je dôležité počasie. Nielenže najvýhodnejšie je slnečno ale aj bezvetrie. Aj keď má dron svoj gimbal, čiže stabilizátor obrazu, nie je to také jednoduché. Je tam mnoho indikátorov, ktoré sa musia sledovať súčinne a neustále. Vyžaduje si to koncentráciu,“ prezradil.

Baterka takého dronu vydrží vo vduchu asi 10 minút, teda autori videí musia presne vedieť, čo chcú a mať pripravený scenár. Napriek tomu, sú situácie, ktoré sa prepokladať nedajú. „Pri natáčaní synagógy sa holuby vyplašili a samotný dron bol ohrozený vo vzduchu. Každým vzlietnutím sa riskuje jeho hodnota,“ hovorí Peter Kollár. On sám zažil pri natáčaní aj kuriózne situácie.

„Keď sme natáčali akurát nad jazierkom v našom parku, pri klesaní, asi v desať metrovej výške sa zrejme signál prerušil a dron s kamerou začal padať do vody. V poslednej chvíli sa dron dal vytočiť mimo vody, ale ťažké pristátie malo svoje následky na ovládaní. Dron musel ísť do servisu,“ spomína Peter.

Prezentácia mesta Lučenec, vznikla na propagovanie nášho regiónu v zahraničí. Ako Peter Kollár vysvetlil, video by sa malo používať na veľtrhoch v stánkoch ako pozadie. Túto techniku autor použil aj na výrobu videa Happy Lučenec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM