Ľubomíra Karmanová Správy

Lučenec zatiaľ proti potkanom celoplošne nebojuje: Pozrite, čo na to hygiena a deratizér

Niektoré mestá si dávajú robiť preventívny monitoring, ktorý odhalil nepríjemné zistenia. Lučenec zatiaľ podľa radnice celoplošnú deratizáciu nechystá.

Ilustračný obrázok k článku Lučenec zatiaľ proti potkanom celoplošne nebojuje: Pozrite, čo na to hygiena a deratizér
Zdroj: TASR

Mestá si preventívne dávajú robiť monitoring výskytu hlodavcov. Napríklad v Banskej Bystrici odhalili až 27 ohnísk s výskytom hlodavcov. Mesto Lučenec celoplošnú deratizáciu zatiaľ nechystá. „Výzvu na vykonanie celoplošnej deratizácie môžu vydať príslušné úrady verejného zdravotníctva. Do tohoto času Mesto Lučenec neobdržalo žiadnu výzvu v zmysle vyššie uvedeného,“ uviedla hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová.

Znamenie, že sa nepremnožili?

Podľa Terézie Korcsogovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Lučenci, zatiaľ nebol na takúto výzvu dôvod. „Niektoré mestá upravujú túto problematiku vo svojich všeobecno-záväzných nariadeniach a prieskum o výskyte hlodavcov si zabezpečujú z vlastnej iniciatívy,“ upresnila.

Odborník na profesionálne riešenie ochrany proti škodcom Juraj Ágošton tvrdí, že výskyt potkanov v Lučenci potvrdzujú nory pri kanalizačnej sieti. Ak sú viditeľné, znamená to, že potkany vychádzajú na zemský povrch.

„Potkan žije pod zemou, jeho prirodzené hniezdisko je 1,5 metra pod povrchom. Ak ho vidíme, je to už znamenie, že je premnožený a že si hľadá nové miesto,“ vysvetlil.

Výskyt hlodavcov sa dá odborne zmonitorovať a tým stanoviť presný stupeň zamorenia. „Z biologického hľadiska vieme, že potkan denne prijíma 100 gramov potravy. Na základe sledovania odberu potravy vieme zistiť presný počet jedincov a teda určiť výskyt v stanovenej lokalite,“ informoval Juraj Ágošton. „Mesto zatiaľ na plochách v jeho správe neevidovalo lokality so zvýšeným výskytom hlodavcov,“ doplnila hovorkyňa mesta.

Potkana by sme v tomto storočí nemali vidieť

Najväčšou hrozbou pre ľudí v prípade premnoženia potkanov je prenos chorôb. Pred ich premnožením sa mestá môžu chrániť preventívnou deratizáciou. Podľa odborníka, však, prevencia nie je dostatočná. „Keďže potkan je schopný rozmnožovať sa každé tri mesiace, ak by sme chceli udržať stav hlodavcov na minimálnej úrovni, je potrebné, aby sa deratizácia robila raz mesačne,“ odporúča.

„Mesto zabezpečuje na verejných priestranstvách vo vlastníctve mesta Lučenec deratizáciu podľa potreby a podnetov občanov,“ dodala na záver hovorkyňa mesta. Tí posielajú podnety na mesto vtedy, keď vidia väčšie množstvo potkanov v pivniciach, alebo pri kontajneroch na sídliskách. To je už ale, podľa odborníka, neskoro: „Potkana by som v 21.storočí na zemskom povrchu nemal vidieť,“ tvrdí Ágošton.

Mohlo by vás zaujímať:

Nepríjemné odhalenia v Bystrici: PREHĽAD lokalít, v ktorých objavili ohniská výskytu hlodavcov!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM