Ľubomíra Karmanová Samospráva

Lučenecká plaváreň potrebuje ďalšiu rekonštrukciu: Radnica už investovať nechce, prišla s novým riešením

Mestská plaváreň Aquaspool, ktorá je zároveň jedinou plavárňou v našom okrese, je od februára opäť uzatvorená. Náklady na jej ďalšiu rekonštrukciu sa odhadujú na viac ako 500 tisíc eur. Mesto už ďalej do tohoto objektu investovať nechce. Navrhuje úplne iné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká plaváreň potrebuje ďalšiu rekonštrukciu: Radnica už investovať nechce, prišla s novým riešením
Zdroj: Dnes24.sk

Plaváreň Aquaspool bola vo februári tohto roku opäť uzatvorená. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, uverejnenej na internetovej stránke mesta, k jej uzavretiu došlo z technických príčin v dôsledku vypadnutia betónových kusov časti stropu na južnej strane plavárne. „Veľmi nás to mrzí, lebo sme do plavárne investovali v roku 2012 a nestálo nás to málo, ale bohužiaľ, stavba ako taká nás zradila,“ uviedla primátorka mesta Lučenec, Alexandra Pivková.

Okrem týchto opráv je potrebné podľa spoločnosti SPOOL a. s. vybudovať vlastné prípojky elektrickej energie, vody a tiež novú čističku odpadových vôd. Celková suma na túto rekonštrukciu bola vyčíslená na 544 000 eur. Ako informovala na schôdzi mestského zastupiteľstva primátorka, mesto už ďalšie peniaze do tejto budovy investovať nechce.

„Chceme túto situáciu riešiť vybudovaním novej plavárne, ktorú si už všetci v Lučenci zaslúžime,“ vyjadrila stanovisko mesta primátorka.

Ako ďalej uviedla, tento návrh prerokovala aj komisia financií ekonomiky a majetku mesta. Komisia na svojom zasadnutí návrh prerokovala a odporúča ďalej neprevádzkovať plaváreň Aquaspool, len zrekonštruovať havarijný stav strechy. Zároveň odporúča mestu vyhlásiť výberové konanie na vypracovanie štúdie na vybudovanie novej plavárne, aby bolo mesto pripravené uchádzať sa o prípadné dotácie zo štátneho rozpočtu, alebo prostriedky zo zdrojov EÚ. „Navrhujeme do vypracovania štúdie investovať 30 tisíc eur,“ informovala primátorka.

„Nedávno sme investovali do plavárne nekresťanské peniaze a teraz ideme zrazu stavať novú plaváreň,“ myslí si poslanec Ondrej Balco. „V súčasnoti neriešime otázku, ako to ideme financovať, ale cestu, ktorou sa chceme vybrať. Chceme byť pripravení na prípadné výzvy v priebehu roka, možno dvoch,“ upresnila primátorka.

Podľa mestskej spoločnosti SPOOL, by bolo možné v tomto roku zabezpečiť spracovanie štúdie, prípadne aj projektovej dokumentácie na realizáciu výstavby a v roku 2016–2017 výstavbu uskutočniť. Mestskí poslanci po dlhšej rozprave tento návrh jednohlasne schválili.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM