Jakub Forgács Správy Samospráva

Lučenecká primátorka otvorene: Situácia v okrese aj v meste sa viditeľne zhoršila

Regionálny úrad verejného zdravotníctva bude podľa slov Pivkovej za pomoci armády kontrolovať aj dodržiavanie karantény u osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s pozitívnou osobou a nemali ešte vykonané PCR testy.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká primátorka otvorene: Situácia v okrese aj v meste sa viditeľne zhoršila
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Od pondelka (1.3.) si okres Lučenec v rámci COVID automatu pohorší a z 2. stupňa varovania prejde do 3. stupňa – na mape tmavočervená farba (podľa MZ SR bordová). Na svojej facebookovej stránke o tom informovala lučenecká primátorka Alexandra Pivková.

Nastalo zhoršenie

„V okrese Lučenec sme od 1. februára zaznamenali 1 103 pozitívnych prípadov, čo predstavuje 1 535 pozitívnych v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Priamo v meste Lučenec bolo identifikovaných 426 prípadov COVID-19. Oproti januárovým číslam sa situácia zhoršila približne o štvrtinu,“ uviedla Pivková.

Ako spomenula, zvýšil sa aj počet ľudí nakazených koronavírusom vo veku nad 65 rokov, ktorých bolo od februára v okrese Lučenec 137. „Situácia sa zhoršila aj v lučeneckej nemocnici, kde je aktuálne na COVIDovom oddelení hospitalizovaných 58 pacientov,“ poznamenala.

Riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci Nadežda Andóová odporúča Krízovému štábu mesta Lučenec, aby sa naďalej riadil schváleným COVID automatom. „Školy a školské zariadenia tak ostávajú otvorené ako doposiaľ. Pokračuje sa v pravidelnom testovaní zamestnancov, zákonných zástupcov a študentov v periodicite každých sedem dní. Školy a školské zariadenia sa v prípade pozitívne testovaného riadia schváleným školským COVID semaforom,“ pokračovala Pivková.

Pomoc od mesta

„Vydržme a snažme sa o dôrazné dodržiavanie opatrení, pretože len zodpovednosťou nás všetkých budú môcť naše deti naďalej chodiť do škôl,“ vyzvala primátorka.

Ako spomenula Pivková, mesto pokračuje v poskytovaní ochranných pomôcok – respirátorov FFP2 pre učiteľov a zamestnancov v školských zariadeniach, zamestnancov mesta, opatrovateľky či mestských policajtov. „Mesto naďalej pokračuje v obstarávaní respirátorov aj pre potreby svojich občanov v súlade svojich možností, o čom vás budeme čo najskôr informovať,“ doplnila.

Zatvorený park aj pohrebiská

Lučenčania budú od pondelka (1.3.) potrebovať do práce test nie starší ako sedem dní. Pri bordových, červených a ružových okresoch je pohyb medzi okresmi možný taktiež len s testom s platnosťou sedem dní.

„Mestský park a pohrebiská zostávajú verejnosti zatvorené. Aktuálne tam prebieha odstraňovanie popadaných konárov a orezávanie stromov. O ich opätovnom otvorení vás budeme informovať,“ pokračovala Pivková.

Za pomoci armády

Upozornila tiež, že Mestská polícia v Lučenci v spolupráci so štátnou políciou pokračuje v kontrolách prevádzok. „Taktiež pristupuje k dôraznejšiemu kontrolovaniu nosenia rúšok na verejnosti s tým, že za porušovanie tohto nariadenia môže byť uložená bloková pokuta do výšky tisíc eur,“ povedala primátorka.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva bude podľa jej slov za pomoci armády kontrolovať aj dodržiavanie karantény u osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s pozitívnou osobou a nemali ešte vykonané PCR testy.

„Napriek všeobecnej únave z pandémie a dodržiavania opatrení vás mesto Lučenec prosí a vyzýva, aby sme z našej spoločnej zodpovednosti nepoľavili,“ dodala Pivková so slovami, že stále platí núdzový stav vyhlásený vládou SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

‼️😷 SITUÁCIA SA V OKRESE AJ V MESTE ZA POSLEDNÉ 2 TÝŽDNE VIDITEĽNE ZHORŠILA: Nepoľavme v našej zodpovednosti ℹ️ Od...

Posted by Alexandra Pivková on Thursday, February 25, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM