Jakub Forgács Správy Samospráva

Lučenecká primátorka v ROZHOVORE: Prezradila najväčšiu výzvu na rok 2021

Koronavírus a s ním súvisiace opatrenia tvrdou ranou zasiahli aj naše mesto. Rok 2020 tak priniesol škrty, nové výzvy, ale aj úspechy.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká primátorka v ROZHOVORE: Prezradila najväčšiu výzvu na rok 2021
4
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Lučenecká primátorka Alexandra Pivková v rozhovore pre spravodajský portál Dnes 24 priznala, že rok 2020 bol veľmi náročný z hľadiska toho, že museli zabezpečovať úlohy v súvislosti s COVID-19. Prejavilo sa to aj na znížení počtu podujatí. „V podstate sme utlmili akýkoľvek kultúrny, spoločenský a športový život, čo nás veľmi mrzí. Zdravie je však prvoradé,“ uviedla Pivková.

„Na druhej strane nám tento rok dal pokoru a zamyslenie sa nad tým, že sa dá žiť aj inak. Žiaľ, budeme sa musieť s tým vyrovnať a zabojovať aj o to, aby sme si v tomto ťažkom čase aj v nasledujúcich rokoch pripravili také podujatia a takou formou, aby sme nestratili kontakt s ľuďmi a mohli sme sa spoločne v inej forme stretávať,“ pokračovala primátorka.

Financie poslúžili inde

Veľkým úspechom však podľa slov Pivkovej je to, že všetky prostriedky ušetrené na podujatiach a aktivitách, ktoré boli tento rok utlmené, investovali do rekonštrukcií, obnovy a údržby miestnych komunikácií, do detských ihrísk, polopodzemných kontajnerových stanovíšť a podobne.

„Čo sme vedeli robiť v rámci epidemických opatrení, to sme zrealizovali,“ hovorí primátorka.

„Je to na úkor kultúrno-spoločenského života, ale sme veľmi radi, že aj v takejto ťažkej dobe sme peniaze investovali do vecí, ktoré boli v našom meste potrebné,“ doplnila.

Chýbajúci kontakt

„Veľmi nás mrzí, že sme sa vzhľadom na prísne opatrenia nevedeli s ľuďmi stretávať, porozprávať sa ako prežívajú toto obdobie, čo by chceli v našom meste, aké sú ich požiadavky. Je naozaj na škodu veci, že komunikujeme elektronicky, cez podnety,“ uviedla ďalej Pivková, podľa ktorej je to na jednej strane dobré, ale osobný kontakt s ľuďmi chýba.

„Je mi ľúto, že sme sa nevedeli stretnúť s našimi dôchodcami počas mesiaca úcty k starším, že sme im nevedeli priniesť podujatia, ktoré sme mali naplánované, rovnako tak aj školákom,“ pokračovala primátorka.

Najväčšia výzva

Lučenec čakajú podľa jej slov nové výzvy aj v roku 2021. „Najväčšou výzvou pre nás je zabezpečiť zdravie. Prajeme si, aby sme v roku 2021 boli všetci zdraví – na školách, v práci, medzi susedmi, kamarátmi, na športových, kultúrnych a spoločenských podujatiach,“ vymenovala.

„Môžeme si len priať, že v zdraví budeme ďalej pokračovať v investičných akciách, ktoré máme naplánované a schválené v rozpočte na rok 2021,“ poznamenala Pivková.

Ako postupne spomenula, sú to hlavne pokračovanie výstavby plavárne, ktorá je rozpracovaná už niekoľko rokov, vybudovanie a dokončenie cyklotrás Lučenec – Halič a Lučenec – Vidiná, pokračovanie v obstarávaní rekonštrukcie verejného osvetlenia, zabezpečenie zberu kuchynského odpadu, budovanie ďalších smetných stanovíšť – uzamykateľných a polopodzemných so smart prvkami.

„Taktiež chceme byť úspešní vo výzve na rekonštrukciu domu seniorov, ktorý bude komplexne zabezpečovať služby pre našich najzraniteľnejších občanov, pokračovať v rekonštrukcii miestnych komunikácií, kde sme naplánovali sumu viac ako 1 milión eur,“ spomenula Pivková a dodala, že zároveň chcú dovybaviť detské ihriská integrovanými prvkami pre zdravotne postihnuté deti, a takisto, aby školy a škôlky prosperovali v odbornosti dobudovaním odborných učební a technického vybavenia, aby to bolo hodné 21. storočia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Lučenecká primátorka Alexandra Pivková
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM