Eliška Šándorová Správy

Lučenecká študentka nás bude reprezentovať na gastronomickej súťaži v Luxemburgu

Petra Furmanová, študentka Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy v Lučenci (SOŠHSaD), dosiahla skvelý úspech. Bude reprezentovať Slovensko!

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká študentka nás bude reprezentovať na gastronomickej súťaži v Luxemburgu
Zdroj: SOŠHSaD v Lučenci

Petra Furmanová sa stala členkou Slovenského juniorského národného tímu kuchárov a cukrárov, ktorý bude reprezentovať Slovensko na celosvetovej gastronomickej súťaži Culinary World CUP Expogast Luxemburg v novembri 2018.

Absolventka trojročného učebného odboru kuchár, ktorá v tomto roku maturuje v nadstavbovom štúdiu, podľahla čaru kuchárskeho remesla pred piatimi rokmi, keď sa rozhodovala pre svoje budúce povolanie.

Všimli si jej talent

Jej profesionalita, tvorivosť a láska ku gastronómii sú každoročne oceňované na gastronomických súťažiach v Banskej Bystrici a v Bratislave.

Práve tu si ju všimli zástupcovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorí zostavovali slovenský juniorský národný tím. Oslovili vedenie SOŠ HSaD so žiadosťou o súhlas s Petrinou nomináciou do tímu a začala sa zúčastňovať tréningov v rámci prípravy na celosvetovú súťaž v Luxemburgu. Členovia tímu sa zúčastnili aj na banskobystrickom Gastro Cupe.

Lučenecká študentka na gastro súťaži
3
Galéria
Zdroj: SOŠHSaD v Lučenci

Zlatá medaila na súťaži Gastro Cup 2018 v Banskej Bystrici

Na IV. ročníku prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov Banskobystrický Gastro Cup 2018, ktorý sa konal v polovici apríla 2018 v hoteli Lux, Petra ukázala svoj talent, zručnosť a koncentrovanosť. Súťažila nielen ako žiačka školy, ale aj ako členka Slovenského juniorského tímu kuchárov a cukrárov.

“Tento rok som sa na súťaž veľmi tešila, ale aj bála, pretože konkurencia bola veľmi silná – všetci moji kolegovia z tímu sú skvelí kuchári a žiaci z ostatných škôl taktiež. Pri varení som bola napodiv pokojná, ale s ubúdajúcim časom to bolo náročné na moju sústredenosť aj rýchlosť, musela som dbať na maximálnu hygienu a zachovať si chladnú hlavu. Pri degustácii to vyzeralo sľubne, vypočula som si kritiku ale aj pochvaly. Pripravovala som sumčeka afrického s plnkou z kôpru s mrkvovo-zelerovým pyré na pomarančovej omáčke. Vyhlasovanie výsledkov bolo napínavé, ale vyšlo to a ja som získala zlatú medailu,” takto opísala svoje dojmy Peťa, o ktorých píše na svojom webe SOŠHSaD.

Petrino víťazstvo radí škola k najväčším študentským úspechom. Jej usilovnosť, zanietenosť pre gastronómiu a jej úspešná cesta medzi špičky slovenskej gastronómie sú motiváciou pre všetkých budúcich kuchárov. Profesia kuchár je čoraz atraktívnejšia, otvára široké možnosti uplatnenia a sebarealizácie. Rozhovor so študentkou si môžete prečítať tu.

Zdroj a foto: SOŠHSaD

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM