Aktualizované Boris Macko Rôzne

Lučeneckí Rómovia na križovatke: Pomáha im komunitné centrum

Mesto podáva pomocnú ruku Rómom, ktorí žijú na Rapovskej križovatke. Služby komunitného centra im uľahčujú život.

Ilustračný obrázok k článku Lučeneckí Rómovia na križovatke: Pomáha im komunitné centrum
7
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Rómovia bývajúci pri Rapovskej križovatke sa môžu oprieť o služby komunitného centra (KC). Tri pracovníčky, ktoré sú tu zamestnané, pomáhajú so všetkým možným. Napríklad pri riešení problémov s exekúciami, žiadosťami na rôzne príspevky, či pomocou pri vypĺňaní životopisov. Robia tak neoceniteľné služby v lokalite, ktorú označilo ministerstvo vnútra ako problémovú.

Poradenstvo sa týka viacerých oblastí: KC organizuje besedy zamerané na zamestnanie sa, vzdelávanie, finančnú gramotnosť. Rovnako poskytuje sociálne poradenstvo, sprevádzanie a doprovod do úradných inštitúcií, pomoc pri uplatnení práv a právom chránených záujmov.

Rómovia sa môžu zúčastniť aj na besedách o zdraví a prevencii v spolupráci s asistentkou osvety zdravia Zlatou Botošovou. Problémy komunity sa otvárajú v Klube rodičov, kde si pracovníčky KC získavajú ich dôveru. Denne sa venujú deťom predškolského veku. Školopovinné deti navštevujú KC po vyučovaní, kde sa doučujú a robia si domáce úlohy. Sú tu pre ne pripravené aj rôzne aktivity, ako napríklad tvorivé dielne, športovanie, či spoločenské hry.

Pri KC funguje aj tanečno-spevácka skupina Báro Jílo (Veľké srdce), ktorú navštevuje 14 detí vo veku od 6 do 16 rokov. V KC nacvičuje spevácka skupina Báro Jílo, ktorá už vystúpila na viacerých podujatiach.

Pozrite si v našej galérii lučenecké lokality, ktoré sú podľa ministerstva vnútra problémové!

V OBRAZOCH: Pohľady na problémové lokality v Lučenci
7
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM