Ľubomíra Karmanová Správy

Lučeneckí študenti začiatok školského roka strávili na Malte: Žiadny výlet, pozrite FOTO

Študenti jednej zo stredných škôl v Lučenci mali možnosť spoznať život na Malte. Pobyt, na ktorý sa vďaka ich škole dostali, však nebol len obyčajným výletom, sladké ničnerobenie nebolo to, čo tam na študentov čakalo.

Ilustračný obrázok k článku Lučeneckí študenti začiatok školského roka strávili na Malte: Žiadny výlet, pozrite FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Snáď každý mladý človek túži vycestovať mimo svojej krajiny a spoznávať svet. Vďaka ochote vedenia školy a entuziazmu pedagógov, ktorým sa podarilo v rámci projektu Erasmus + získať financie, študenti Obchodnej akadémie v Lučenci mali možnosť spoznať život na Malte. Ak by niekto čakal, že študenti išli na pekný výlet, je na omyle.

Prax na Malte

Vedenie školy sa už roky úspešne snaží poskytnúť svojim študentom možnosť vykonávať odbornú prax v zahraničí. A tak sa viac ako dvadsať študentov vybralo zúročiť svoje vedomosti zo školy do neznámeho sveta. „Vždy som veľmi rada, keď naša škola môže študentom ponúknuť možnosť vycestovať do zahraničia. Je to pre nich veľká skúsenosť,“ myslí si riaditeľka školy Katarína Benčíková.

Tento rok na Maltu vycestovalo 12 študentov. „Ďalších 12 malo možnosť odbornú prax vykonávať v Českej Republike. Je to už po štvrtý krát, čo naši študenti mali možnosť zbierať skúsenosti v zahraničí,“ vysvetlila zástupkyňa riaditeľky, Edita Gálová.

V rámci tohoto projektu študenti pracovali v rôznych partnerských firmách, či spoločnostiach, kde si prakticky mohli overiť svoje znalosti nadobudnuté v škole. „Išli sme tam s veľkými očakávaniami, za poznaním novej kultúry, nových ľudí a dúfala som, že mi to niečo prinesie aj do budúcnosti,“ prezradila Ema. „Tešil som sa na to, že si vyskúšam, aké to je pracovať v zahraničnej firme,“ doplnil Roman.

Práca aj zábava

Študenti odchádzali na Maltu nielen s veľkými očakávaniami, ale aj obavami. „Bolo ťažké zvyknúť si na novú rodinu, nových ľudí,“ hovorí Roman. Života v novej rodine sa obávala aj Ema, no počiatočné obavy sa veľmi rýchlo rozplynuli. „Bolo tam teplo, more, prívetiví, milí ľudia, veľa turistov, úplne iný život ako u nás,“ vysvetľuje svoje pozitívne dojmy študentka. „Nočný život je tam super,“ súhlasil Roman. Napriek tomu, že nočné kluby sú otvorené aj cez týždeň, naši študenti si zábavu v nich mohli užiť len počas víkendov.

„Ráno sme chodili na deviatu do práce, takže nočný život sme spoznávali len cez víkendy,“ dodali študenti. „Ja som pracovala na Ministerstve zdravotníctva, dúfam, že táto prax mi pomôže aj do budúcna,“ vysvetľuje Ema. Roman získal prácu v notárskej kancelárii. „Určite najviac mi to pomohlo v zdokonalení sa v angličtine,“ myslí si Roman.

Napriek tomu, že svoje znalosti si mohli v praxi študenti vyskúšať aj v zahraničí, uplatniť by sa chceli na pracovnom trhu doma. „Ale možno na nejakú brigádu na Malte aspoň cez prázdniny by som išla,“ dodala na záver Ema. O svoje praktické skúsenosti, nadobudnuté v zahraničí sa študenti museli podeliť aj so svojimi spolužiakmi, prostredníctvom záverečnej prezentácie.

„Naši študenti vďaka takýmto projektom získajú možnosť otestovať svoju flexibilitu, samostatnosť a zodpovednosť a tiež prehĺbiť svoje osobné skúsenosti. Spoznať inú kultúru, mentalitu a tradície,“ dodáva riaditeľka školy. „Podporujeme tým atraktivitu vzdelávania, žiakov v ich odbornej a jazykovej príprave, čím sa zlepšuje ich uplatnenie na trhu práce,“ podotkla na záver Gálová.

Lučeneckí študenti na Malte
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM