Správy

Lučenecký Dobrovoľný hasičský zbor patrí medzi najstaršie organizácie u nás

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) mesta Lučenec patrí medzi najstaršie organizácie na Slovensku, keďže v roku 2017 oslávil už 142. výročie svojho vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecký Dobrovoľný hasičský zbor patrí medzi najstaršie organizácie u nás
Zdroj: TASR

V informatívnej správe o činnosti DHZ za uplynulý rok o tom informoval jeho predseda Michal Líška.

„Takouto bohatou tradíciou a činnosťou sa v meste Lučenec nemôže pochváliť a zviditeľniť ani jedna iná dobrovoľná organizácia alebo združenie. O našej histórii bola vydaná aj pamätná kniha, ktorú spracovali členovia J. Kepeňa, J. Drenko a T. Časlovský,“ priblížil Líška.

Aj ženy

V súčasnosti má lučenecký DHZ podľa jeho slov 62 členov, z toho desať žien. „Je treťou najväčšou organizáciou DHZ v okresoch Lučenec a Poltár, ktoré sú organizačne zlúčené pod Okresný výbor Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Lučenci,“ dodal.

Ako ďalej spomenul, požiarna technika, ktorú má DHZ k dispozícii, je každoročne doplňovaná a obnovovaná, pričom jej základ tvorí vozidlo Avia a nové hasičské auto Iveco Daily.

Pomáhajú aj pri pohromách

K dispozícii majú tiež protipovodňový vozík, striekačky, čerpadlá, hadicové vedenie a ďalšiu výbavu.

„V uplynulom roku nebola naša organizácia požiadaná o pomoc pri živelných pohromách, ako to bolo v minulých rokoch. Na zasahovanie pri požiari väčšieho rozsahu boli naši členovia prizvaní prostredníctvom Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Lučenec celkovo päťkrát,“ konkretizoval Líš­ka.

Jeho členovia pomáhali i pri čerpaní vody zo zatopených pivníc, čistení kanálových vpustí, ako aj pri organizovaní rôznych podujatí v meste, kde pôsobili ako protipožiarne asistenčné hliadky.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM