Jakub Forgács Správy

Lučenecký okres a cestovný ruch? Prilákali sme Nemcov aj Poliakov, toto číslo ale nepoteší nikoho!

Štatistický úrad vydal správu o cestovnom ruchu v našom okrese a kraji. Chcete vedieť, koľko ľudí ich navštívilo a odkiaľ najčastejšie prichádzali? Tu sú čísla!

Ilustračný obrázok k článku Lučenecký okres a cestovný ruch? Prilákali sme Nemcov aj Poliakov, toto číslo ale nepoteší nikoho!
Foto: Stanislav Černák

Ku koncu polroka 2014 bolo podľa údajov Štatistického úradu SR v okrese Lučenec 21 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 6 175 návštevníkov. Z nich 71,1 % tvorili domáci a 28,9 % zahraniční návštevníci, ktorí do okresu pricestovali prevažne z Českej republiky, Maďarska, Nemecka a Poľska.

Priemerná cena za jedno prenocovanie dosiahla v okrese Lučenec 18,87 eur. Do vrecka pritom hlbšie siahli práve cudzinci, keďže u domácich návštevníkov sa cena pohybovala okolo 17,6 eur a u zahraničných 21,93 eur za noc a lôžko. Počet ubytovacích kapacít v okrese sa oproti polroku 2013 nezmenil. Smutným zistením je však číslo, ktoré vyjadruje celkový počet domácich a zahraničných návštevníkov, ktorí ich využili. Ten sa totiž znížil až o 440. Priemerná cena za ubytovanie sa oproti polroku 2013 zvýšila o 0,83 eur.

Čo sa týka celého kraja, ku koncu polroka 2014 tu poskytovalo ubytovacie služby 480 ubytovacích zariadení. Najviac cudzincov tvorili občania Českej republiky (5,49 %) a Maďarska (2,06 %). Na aktívnom cestovnom ruchu sa ďalej výraznejšie podieľali návštevníci Nemecka (1,34 %), Poľska (1,5 %) a Rakúska (0,82 %). Priemerná cena za ubytovanie v kraji bola 22,15 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM