Jakub Forgács Správy

Lučenecký okres s výstrahami: Hrozia búrky s krupobitím a to nie je všetko!

Na náš okres môže udrieť poriadne divoké počasie. Pripravte sa na búrky aj horúčavy! Kedy platia výstrahy meteorológov?

Ilustračný obrázok k článku Lučenecký okres s výstrahami: Hrozia búrky s krupobitím a to nie je všetko!
6
Galéria
Zdroj: TASR

Počasie má byť v najbližších dňoch poriadne divoké. V okrese Lučenec sa podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ uvádza SHMÚ, ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Tá platí v našom okrese od stredy 16:00 hod. do piatka 00:00 hod.

Intenzita sprievodných javov je podľa slov meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná,´ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodávajú meteorológovia.

To však nie je všetko, na čo sa treba pripraviť! „V okrese Lučenec sa miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C,“ píše sa na SHMÚ. Meteorológovia preto vydali pre náš okres aj výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami, ktorá platí v stredu do 18:00 hod.

Foto: ilustračné

Búrky - krúpy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM