Simona Husaniková Rôzne

Jedinečný nápad v lučeneckom útulku: Pre psíkov zriadili hniezdo záchrany!

Hniezdo záchrany funguje v útulku v Lučenci už jeden rok. Vďaka nemu mnoho psíkov neskončí na ulici alebo nebudú usmrtení.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný nápad v lučeneckom útulku: Pre psíkov zriadili hniezdo záchrany!
Foto: Simona Husaníková / Zdroj: Dnes24.sk

Útulok v Lučenci bol zriadený v roku 1996 ako nutná reakcia na nepriaznivú situáciu v našom okolí, kde bolo s túlavými psíkmi zaobchádzané nehumánne a nechcené psíky boli vyhodené na ulicu, alebo boli v horšom prípade utratené. Od roku 2010 je útulok presťahovaný v areáli Ľadovo – smerom na Halič. V útulku sa momentálne nachádza cez 80 psov. Každý psík je tam odlišne dlhú dobu. My sme kvôli informáciám o útulku navštívili Katarínu Ferenczovú, správkyňu útulku z Regionálneho centra Slobody zvierat v Lučenci. ,,V našom útulku máme aj psov, ktorí s nami bývajú cez 7 až 8 rokov. To sú psíci, ktorí boli ešte v starom útulku. Potom sú psíci, ktorých tu máme 4 týždne a odídu na adopciu. Je to individuálne.“ V útulku totiž funguje karanténnu doba, ktorá sa musí dodržať a až potom je možné zviera adoptovať. Zistili sme tiež, že čo sa týka veku je jedno, či je to šteniatko alebo dospelý pes, najväčší záujem je o malé bytové psíky.

V Lučenci bolo zriadené prvé hniezdo záchrany pre zvieratá

Hniezdo záchrany funguje podobne ako to pre nechcené bábätká, ale samozrejme je prispôsobené pre zvieratá. ,,Pokiaľ ja viem, hniezdo záchrany tohto druhu je jedinečný nápad na Slovensku. Preto by bolo dobré keby niečo takéto zriadili aj iné útulky,“ povedala Katarína Ferenczová. Nápad s hniezdom vznikol tak, že veľakrát v čase od tej 17tej hodiny do rána našli zamestnanci prehodené cez bránu cudzie psíky. ,,Keďže máme dvojmetrový plot, zviera dopadlo z veľkej výšky na betón, ktorý tam máme a to určite nie je spôsob akým sa má so zvieratami zaobchádzať. Preto vzniklo toto hniezdo“ informovala Ferenczová.

Hniezdo záchrany tvorí jeden samostatný koterec, ktorý nie je zamknutý. Človek, ktorý sa nechce priznať ku svojmu zvieraťu a nechce zaplatiť poplatok, môže zviera odložiť sem a nevyhodiť ho na ulicu. Rovnako, ako keď niekto zviera nájde. Dá ho do koterca, zamkne a odíde. Zviera tu má chládok, a stále sa v koterci nachádza jedlo a voda. ,,My psíka ráno nájdeme, dáme ho do karanténneho koterca na karanténnu dobu a potom sa môže adoptovať. Hniezdočko záchrany slúži vlastne na prenocovanie psíka,“ ozrejmila Ferenczová.

Psíka chcela poslať poštou

Zaujímalo nás, čo všetko je potrebné, keď si chce človek adoptovať psa, či musí splniť určité požiadavky. Zistili sme, že jediné čo človek musí urobiť je osobne prísť, vybrať si z ponúkaných psov a zaplatiť poplatok 20 eur. Tento poplatok zahŕňa očkovanie, čipovanie, odčervenie, odblšenie, kastráciu resp. sterilizáciu. ,,Naše približné náklady sú 80–90 eur, ale pýtame za psíka len 20 eur. Určite majiteľ si musí prísť sám pre zviera. Mali sme prípad, že jedna pani chcela, aby sme jej psíka poslali poštou. To takto nefunguje,“ dodala Katarína Ferenczová.

Všetci záujemcovia, ktorí zvažujete kúpu psíka – nekupujte ho, ale adoptujte. V našom útulku je ich strašne veľa, ktorí by vám boli vďační za domov a vašu lásku by vám niekoľkokrát opätovali.
A nezabudnite, že ak máte staré deky, paplóny…, alebo chcete psíkov potešiť nejakými granulami, či inými dobrotami, navštívte Lučenský útulok. Týmto nemým, ale za to verne milujúcim tvorom tým spravíte aspoň o niečo krajší život.

Lučenskí útulok
25
Galéria
Foto: Simona Husaníková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM