Samospráva

Ľudia v sociálnej pasci prichádzajú v dražbách o svoje byty. Fiľakovo tomu chce zabrániť

Samospráva Fiľakova spustila nový projekt právneho poradenstva, ktorý má pomáhať sociálne znevýhodneným obyvateľom mesta pri riešení bytovej otázky.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia v sociálnej pasci prichádzajú v dražbách o svoje byty. Fiľakovo tomu chce zabrániť
Zdroj: TASR

Podľa primátora Attilu Agócsa cieľom je podporiť občanov, ktorí často prichádzajú v dražbách o byt pre nízke právne povedomie. „Mnohí ľudia sú v ťažkej situácii. Často si požičiavajú peniaze, nakoľko z dávok nevyžijú. Potom sa dostávajú do sociálnej pasce a mnohokrát prichádzajú v dražbách o svoje byty, v ktorých potom ostávajú ako podnájomníci. Neraz spomínali aj nekalé praktiky,“ priblížil primátor.

Bezplatné právne poradenstvo

Dodal, že títo ľudia nemajú možnosti na využívanie akýchkoľvek právnych služieb. „Právna kancelária, s ktorou má mesto zmluvu, má pomôcť pri riešení tejto situácie v občianskoprávnej rovine. Už teraz vidíme, že sú aj situácie, ktoré bude potrebné riešiť i trestnoprávne, ale to si už budú musieť obyvatelia dotiahnuť sami,“ dodal primátor.

Ľuďom zo sociálne znevýhodneného prostredia bude poskytované bezplatné právne poradenstvo počas nasledujúcich dvoch rokov.

Prvá fáza projektu, ktorý vznikol v rámci Akčného plánu okresu Lučenec, sa začala v minulom roku. Od marca tohto roka sa projekt rozbehol naplno.

Asistenti bývania

Ako priblížil Agócs, z akčného plánu dostalo mesto na projekt 35-tisíc eur. „V rámci projektu sme vytvorili dve pracovné pozície asistentov bývania. V rozsahu 35 hodín mesačne dvaja naši poverení sociálni pracovníci monitorujú už od minulého roka terén. Znamená to, že zisťujú predovšetkým skutočnosti týkajúce sa bytovej otázky obyvateľov z marginalizovaných komunít a navrhujú klientov, ktorí potrebujú právnu pomoc,“ vysvetlil primátor.

Na projekte spolupracoval s mestom aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. „Verím, že bude prvým krokom, aby sa veci pohli smerom k lepšiemu. Obyvateľov právnici nasmerujú, poradia im ďalšie kroky a vysvetlia, ako podobným situáciám predchádzať. Spolu s konzultačným strediskom Centra právnej pomoci, ktoré je zamerané na oddlžovanie a osobný bankrot, sú to efektívne nástroje, ako pomôcť ľuďom v sociálnej pasci k výraznej zmene ich zlej životnej situácie,“ uzavrel Ravasz.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM