Správy

Malá dedina je v regióne na prvom mieste v podiele separovaného odpadu

Obec Tuhár v okrese Lučenec sa už šesť rokov v regióne umiestňuje na popredných miestach v percentuálnom podiele separovaného odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Malá dedina je v regióne na prvom mieste v podiele separovaného odpadu
Zdroj: TASR

Hoci sa obec Tuhár radí s približne 360 obyvateľmi v rámci okresu Lučenec medzi tie menšie, už šesť rokov sa v regióne umiestňuje na popredných miestach v percentuálnom podiele separovaného odpadu.

TASR o tom informoval jej starosta Peter Čeman, podľa ktorého boli dvomi hlavnými motívmi pre zavedenie takéhoto zberu snaha o zlepšenie životného prostredia a ušetrenie finančných prostriedkov občanov.

„Tohto roku sme opätovne prví v okresoch Lučenec a Poltár, máme vyseparovaných zhruba 44 až 45 percent zložiek komunálneho odpadu,“ konkretizoval starosta. K zmene v odpadovom hospodárstve obce došlo podľa jeho slov pred šiestimi rokmi, keď prešla od paušálneho poplatku k platbám za reálne vyvezené množstvo komunálneho odpadu.

„Tým pádom do odpadkových nádob už ľudia nedávali všetko, lebo by za to museli platiť. Naopak, nútilo ich to čo najviac odpadu vyseparovať. Za takýto odpad totiž neplatia, jedine za komunálny,“ vysvetlil Čeman.

Prístup ľudí k separovaniu odpadu sa podľa neho každoročne zlepšuje. „Keď v dedine zavediete niečo nové, tak mnohí hovoria, že to netreba a len hľadajú zápory. Sú však ľudia, ktorí to ťahajú, a na druhej strane sú takí, ktorí to nebudú nikdy robiť. Väčšina si však zvykla,“ zakončil starosta.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM