Jakub Forgács Samospráva

Maňka po voľbách: Nečakal som, že budem mať súpera s toľkými hlasmi a s menom Kotleba

Prekvapivý výsledok volieb župana v Banskobystrickom kraji zaskočil aj súčasného predesu samosprávy Vladimára Maňku. V druhom kole volieb sa totiž nestretne so svojím predvolebným rivalom Ľudovítom Kaníkom, ale s Marianom Kotlebom.

Pre Vladimíra Maňku je šokom, že na druhom mieste sa v 1. kole krajských volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) umiestnil Marian Kotleba. Maňka a Kotleba sa o dva týždne stretnú v 2. kole volieb predsedu BBSK.

Tvrdé slova Maňku

Podľa Maňku naozaj musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. „Vieme, že dnes je kríza, že je ťažká situácia, že je vysoká nezamestnanosť všade v Európe. Extrémizmus ide dopredu a musíme robiť všetko preto, aby sme tomu zabránili,“ zdôraznil Maňka. Najlepšia cesta je podľa neho bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou a už aj Európa ide touto cestou. „Všade tie indikátory hovoria, že bude lepšie, že už nezamestnanosť nebude viac stúpať,“ pokračoval.

„Nechcem to teraz dávať do paralely, ale vieme dobre, že keď v minulosti vznikla jedna strana v Nemecku pred mnohými rokmi a založilo ju sedem ľudí, ten siedmy bol Adolf Hitler, všetci sa z toho smiali. A bola z toho taká vážna vec, že potom si to každý uvedomil a bolo už neskoro,“ upozornil Maňka. Podotkol, že až takú paralelu v tomto prípade nevidí. „To určite nie, ale musíme si na takéto veci dávať pozor,“ dodal.

Druhého kola sa neobáva

Okrem ekonomickej situácie je podľa Maňku problémom aj rómska otázka, lebo mnohí ľudia to vnímajú tak, že sa s ňou nič nerobí. „Aj keď, samozrejme, veci sa robia, Európska únia teraz dá omnoho viacej financií aj na túto otázku. Ale musíme sa nad tým zamyslieť a budeme sa musieť tejto rómskej otázke veľmi vážne venovať,“ upozornil.

S dnešným výsledkom by bol spokojný, keby nebol Kotleba na druhom mieste. „Samozrejme, že ideme ďalej, ideme bojovať, verím, že to všetko úspešne zvládneme. Ale nemyslel som, že budem mať súpera s toľkými percentami, ktorý sa bude volať pán Kotleba,“ dodal Maňka. Druhého kola sa podľa vlastných slov neobáva, ale ide do neho smutný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM