Rôzne

Máte radi prechádzky a jesennú prírodu? Spoznajte krásy okolia na pešej túre

Čo všetko ukrýva príroda? Už o pár dní sa môžete zúčastniť vedenej pešej túry a spoznať jedinečné prírodné hodnoty Geoparku Novohrad-Nógrád.

Ilustračný obrázok k článku Máte radi prechádzky a jesennú prírodu? Spoznajte krásy okolia na pešej túre
Zdroj: TASR

Geopark Novohrad-Nógrád a Novohradské turisticko-informačné centrum organizujú vedenú pešiu túru, pre všetkých fanúšikov pohybu na čerstvom vzduchu.

Túra sa uskutoční už túto sobotu 2. decembra 2017 na trase Veľké Dravce – Veľký Bučeň – Malý Bučeň – „Fiľakovské skaly“ – Kohútí vrch – Fiľakovo. Účasť na túre je potrebné vopred nahlásiť najneskôr do 30. novembra 2017.

Dĺžka trasy pešej túry je približne 18 kilometrov a patrí medzi stredne náročné.

Čo ponúka Geopark?

Podľa UNESCO je Geopark územie obsahujúce fenomény zvláštneho geologického významu, určitej zvláštnosti, alebo krásy, pričom sú prezentované v závislosti od regiónu, geologickej histórie, vzniku a procesov, ktoré ho formovali.

Novohrad-Nógrád geopark je prvým medzinárodným (cezhraničným) geoparkom Európskej Siete Geoparkov a Globálnej Siete Geoparkov UNESCO, ku ktorému sa pripojil, ako 36. člen 27. marca 2010 vo francúzskom Luberone.

Na území geoparku sa zachovalo niekoľko geologických a geomorfologických zaujímavostí, ktoré zároveň poskytujú nevšedný obraz krajiny.

Úlohou organizácie je zachovanie a predstavenie geologických, krajinárskych, prírodných, ekologických, archeologických, historických a kultúrnych hodnôt daného územia, ich pretavenie do geoturistického produktu, a tým rozvoj miestnej ekonomiky. Geopark zahŕňa 28 slovenských a 63 maďarských obcí.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM